Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_472_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_472_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_472_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová 1

2 Název vzdělávacího materiáluShoda přísudku s podmětem Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_472_4TR_CJ Číslo šablonyIII/2 AutorIveta Grocholová, Mgr. Ročník4. dle zařazení v ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVPČeský jazyk TémaPodmět a přísudek Očekávaný výstupŽák chápe shodu přísudku s podmětem Anotace (způsob použití)Inovovaný výukový materiál slouží k seznámení žáků se shodou přísudku s podmětem Datum vytvořeníDuben 2013 Druh výukového materiáluPrezentace v PowerPointu Klíčová slovaPodmět, přísudek Rozvíjené klíčové kompetenceKompetence k učení Použitá literatura a zdrojeViz poslední snímek CZ.1.07/1.4.00/21.3526 – EU Peníze školám METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU 2

3 3 v osobě a čísle. Přísudek se shoduje s podmětem v osobě a čísle. Já spím. Ty spíš? My spíme. Vy spíte? Mluvíme o shodě přísudku s podmětem. V základní skladební dvojici se shodou vyjadřuje sounáležitost podmětu a přísudku: Jana má dobré známky.

4 4 příčestí minulé v osobě, čísle a rodě Je-li v přísudku příčestí minulé, shoduje se přísudek s podmětem v osobě, čísle a rodě: Maminka mi dala pusu. Dědeček se mě na to zeptal. Rodiče se bavili.

5 5 středního -a Je-li podmět v množném čísle rodu středního, má příčestí minulé v koncovce -a: a Mláďata odlétla do světa. a Vajíčka se vařila pět minut.

6 6 ženského -y Je-li podmět v množném čísle rodu ženského, píšeme v koncovce příčestí minulého -y: y Děti zlobily. y Krávy bučely. y Kozy mečely.

7 7 mužského životného-i Je-li podmět v množném čísle rodu mužského životného, píšeme v koncovce příčestí minulého -i: i Lidé stávkovali. i Rodiče čekali. mužského neživotného-y Je-li podmět v množném čísle rodu mužského neživotného, píšeme v koncovce příčestí minulého -y: y Okapy chrlily vodu. y Stromy se kývaly.

8 8 Lodě vyplouval___. Koťata usínal___. Lesy šuměl___. Města byl___ v ohrožení. Na řece hučel___ ledy. Holubi vrkal___. Kuřata pípal___. Hasiči zachraňoval___ životy. y a y a y i a i

9  STYBLÍK, Vlastimil. Český jazyk pro 4. ročník základní školy. Praha: SPN, 2000. ISBN: 80-85937-68-9. Kapitola 18, s. 126-129. 9


Stáhnout ppt "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_472_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová."

Podobné prezentace


Reklamy Google