Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_36_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_PŘÍSUDEK 5.12.2011 – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k zopakování vyvození učiva o podmětu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_36_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_PŘÍSUDEK 5.12.2011 – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k zopakování vyvození učiva o podmětu."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_36_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_PŘÍSUDEK 5.12.2011 – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k zopakování vyvození učiva o podmětu.

2 Přísudek Podtrhni přísudek Husy kejhají a štěbetají. Seno vonělo z luk. Červenaly se jahody.

3 Přísudek Přísudek, který má ve svém základu určité sloveso s plným významem, se nazývá: Přísudek slovesný Přísudek jmenný se skládá z tvarů pomocného slovesa být, bývat, stát, stávat se a z pří- davného nebo podstatného jména.

4 Přísudek Plave, maluje, kreslíPřísudek slovesný Je zdravé. Bude letcem. Přísudek jmenný

5 Přísudek Může být:1. HOLÝ 2. ROZVITÝ 3. NĚKOLIKANÁSOBNÝ Plave, maluje a kreslí Plave na koupališti Plave

6 Urči ve větách přísudek Mladá jezdkyně seskočila z koně. _____________ Lidé vykáceli křoviny. _____________ Teta plela, hnojila a zalévala. _____________ Moje maminka dobře vaří. ______________ Zelenina je zelená. ______________

7 Použitá literatura – ALTER – učebnice Čj pro 5.ročník


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_36_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_PŘÍSUDEK 5.12.2011 – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k zopakování vyvození učiva o podmětu."

Podobné prezentace


Reklamy Google