Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_258_SOUVĚTÍ Téma: SOUVĚTÍ ,URČOVÁNÍ VĚT V SOUVĚTÍ, VĚTNÉ VZORCE Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Anotace:

2 ANOTACE: prezentace slouží k výkladu učiva v předmětu český jazyk a literatura ve 3 ročníku ZŠ je určena k procvičování věty jednoduché žáci se seznamují se základní skladebnou dvojicí vyhledávají podmět a přísudek ve větě jednoduché i v souvětí

3 Datum vytvoření: 10. června 2012
Klíčová slova: věta jednoduchá, souvětí, základní skladební dvojice Metodické pokyny: listy 1-3 jsou úvodní na listech 4 – 5 se nacházejí informace o větě jednoduché na listě 6 žáci vyhledávají základní skladební dvojici s návodem – nejprve podmět, pak přísudek na listě 7 žáci vyhledávají základní skladební dvojici s návodem – nejprve přísudek, pak podmět na listě 8 žáci vyhledávají základní skladební dvojici bez návodu na listě 9 žáci vyhledávají základní skladební dvojici v souvětí na listě 10 mají žáci za úkol rozvíjet základní skladební dvojice na listě 11 jsou použité zdroje

4 VĚTA JEDNODUCHÁ Větný celek tvořený jednou větou nazýváme věta jednoduchá. Ve větě jednoduché bývá zpravidla jeden slovesný tvar – sloveso. Ve větách se vyskytují dvojice slov, které k sobě patří svým významem. Vytvářejí základní skladební dvojici.

5 ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
Základní skladební dvojice se skládá za dvou členů: - z podstatného jména v 1. pádě (podmět) - ze slovesa (přísudek) Jedním členem základní skladební dvojice se ptáme na druhý.

6 POZORUJ: Martina ráno přišla do školy pozdě.
1) Kdo, co přišel ráno pozdě? Martina 2) Co udělala Martina? přišla Unavená Anička již celé odpoledne spí. 1) Kdo, co celé odpoledne spí? Anička 2) Co dělá Anička? spí

7 POZORUJ: Po ukončení představení žáci čekali na autobus.
1) Najdi určité sloveso. čekali 2) Kdo co čekal? žáci Na obloze se rozzářila veliká jasná hvězda. 1) Najdi určité sloveso. rozzářila se 2) Kdo co se rozzářil? hvězda

8 Najdi základní skladební dvojici:
Alena skáče přes nové švihadlo. V zámeckém parku roste veliký kaštan. Nakopnutý míč se kutálel až na silnici. Hanka upustila maminčin nový hrneček. Na koupališti se děti velice vydováděly. Z jeskyně se ozývalo strašidelné skřehotání.

9 Základní skladební dvojice v souvětí
Tatínek se ptal maminky, kdy bude uvařený oběd. Na trávníku si hrály děti a Alík pobíhal dokola kolem nich. Na nočním stolku zvoní budík, ale Jakub ještě nevstává.

10 Základní skladební dvojice
Rozvíjej základní skladební dvojice: Sluníčko svítí. Jahoda voní. Děti se bojí. Opice utekla. Hlídač spí. Petr vyhrál. Les šumí. Jarní sluníčko krásně svítí na zem.

11 POUŽITÉ ZDROJE: Program Microsoft Office 2010


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY"

Podobné prezentace


Reklamy Google