Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"— Transkript prezentace:

1 AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_34_ČESKÝ JAZYK_SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 5. ročníku. Opakuje učivo o shodě přísudku s podmětem. JAZYK: Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Používá správné koncovky sloves v příčestí minulém v množném čísle. KLÍČOVÁ SLOVA: Podmět rodu mužského životného i neživotného, ženského, středního. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA: Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA let

3 Přísudek v příčestí činném (často označovaném jako minulém) se s podmětem shoduje v osobě, čísle, rodě i v životnosti. podmět rodu mužského životného jednotné číslo množné číslo Strom rostl. Stromy rostly. podmět rodu mužského neživotného Pes štěkal. Psi štěkali.

4 podmět rodu ženského jednotné číslo množné číslo Růže kvetla. Růže kvetly. podmět rodu středního Kotě pilo. Koťata pila.

5 Pozor na pravopis! podstatné jméno dítě (r. stř.) se v množném čísle skloňuje podle vzoru kost (r.ž.) Děti si hrály. podstatná jména oko, ucho (r. stř.) mají v mn. čísle tvary rodu ženského Oči mi slzely. Uši mě zábly. Lidé odcházeli. Rodiče přišli. Lidičky přihlíželi.

6 pokud je podstatné jméno v základní skladební dvojici nahrazeno zájmenem, platí stejná pravidla o shodě jako u podmětu vyjádřeného podstatným jménem Děti si hrály. Některé jezdily na klouzačce. Ptáci poletovali. Někteří si stavěli hnízda. Kuřata se batolila. Některá zobala.

7 jestliže není podmět množného čísla vyjádřen a neznáme jeho rod, píšeme v koncovce příčestí minulého -i Slyšeli dobře. (oni) Hlásili to v rádiu. (oni) Viděli jste ten balón? (vy)

8 Práce s textem – zdůvodni a doplň
Měsíce plynul- a pouta mezi člověkem a zvířetem sílil-. Byl- to prastará úmluva, úmluva ještě z dob, kdy první vlk přišel z divočiny za člověkem a přátelil se s ním. A podobně jako další vlci a divocí psi, kteří si počínal- stejně, dospěl i Bílý tesák ke své vlastní úmluvě. Její podmínky byl- prosté. Za to, že měl boha z masa a krve dal svou vlastní volnost. Žrádlo a oheň, ochrana a společnost, to byl- některé věci, jichž se mu na podkladě oné úmluvy dostávalo. Na oplátku střežil pánův majetek, bránil ho, pracoval pro pána a poslouchal ho. (Podle Jacka Londona)

9 Doplnili jste správně? Měsíce plynuly a pouta mezi člověkem a zvířetem sílila. Byla to prastará úmluva, úmluva ještě z dob, kdy první vlk přišel z divočiny za člověkem a přátelil se s ním. A podobně jako další vlci a divocí psi, kteří si počínali stejně, dospěl i Bílý tesák ke své vlastní úmluvě. Její podmínky byly prosté. Za to, že měl boha z masa a krve dal svou vlastní volnost. Žrádlo a oheň, ochrana a společnost, to byly některé věci, jichž se mu na podkladě oné úmluvy dostávalo. Na oplátku střežil pánův majetek, bránil ho, pracoval pro pána a poslouchal ho.

10 Převeď podstatná jména do množného čísla a přiřaď je ke správné koncovce příčestí minulého kůň, tunel, konev, zábradlí, panel, okno, dívka, učitel, řezník, husa, schodiště, peníz, poleno, hra, mládě, vládce, kost, kámen, vesnice, bagrista, letadlo, barva, zub, žák, kabel, přítel, vyprávění -i -y -a

11 Řešení -i -y -y -a kůň tunel konev zábradlí učitel panel dívka okno řezník peníz husa schodiště vládce kámen hra poleno bagrista zub kost mládě žák kabel vesnice letadlo přítel barva vyprávění

12 Použité zdroje: Použité obrázky jsou z galerie Office
London, J.: Bílý tesák [cit ].


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:"

Podobné prezentace


Reklamy Google