Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Speciální základní škola, Louny,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Speciální základní škola, Louny,"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_Čj8 –příčestí minulé- stejný rod Téma: Čj- 8. ročník- příčestí minulé - stejný rod Název sady: Český jazyk- VIII.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace prezentace je určena pro 8. ročník speciální školy
slouží k výuce českého jazyka – části jazyková výchova strana 3 - podklad pro výklad strana 4 a 5 - procvičování osvojení pravidel při psaní koncovek strana 6 a 7 - žáci rozebírají jednotlivé věty, hledají a opravují chyby strana 8 - žáci samostatně vymýšlí vhodné podměty pro nedokončené věty.

3 Pravopis příčestí minulého při shodě přísudku s podněty stejného druhu
- rod mužský životní -li - rod mužský neživotný -ly - rod ženský -ly - rod střední -la

4 Doplňte správné koncovky
Na louce poletoval_ čmeláci a motýli. Martin a Jirka šl_ do lesa. Bledule a sněženky vyrostl_ jako první. Na výstavě se představil_ malíři i fotografové. Janička, Pavlínka a Lída se sešl_ na obědě. Auta a kola jezdil_ po silnici.

5 KONTROLA Na louce poletovali čmeláci a motýli.
Martin a Jirka šli do lesa. Bledule a sněženky vyrostly jako první. Na výstavě se představili malíři i fotografové. Janička, Pavlínka a Lída se sešly na obědě. Auta a kola jezdila po silnici.

6 Najděte a opravte chyby v textu
Kam zmizeli vidličky a nože? Petr a Pavel šli do práce. Jana a Alena poslouchali hudbu. Sýkorky a kukačky létaly na nebi. Na jaře se narodily koťata a štěňata. Žáci a učitelé byli na výletě. Na plotě seděla koťata a ptáčata. V lese rostli buky a duby.

7 KONTROLA Kam zmizeli vidličky a nože? Petr a Pavel šli do práce.
Jana a Alena poslouchaly hudbu. Sýkorky a kukačky létaly na nebi. Na jaře se narodila koťata a štěňata. Žáci a učitelé byli na výletě. Na plotě seděla koťata a ptáčata. V lese rostly buky a duby.

8 Doplňte vhodné podměty
_________ a _________ šly pryč. Mezi stromy se mihly _______a______. _______a________dováděla na dvoře. V rohu stály _______,________a_____. __________a________ se spolu učili. Slušely nám ________ i ________. ________ s _______ se učily vyšívat.

9 Použité zdroje Obrázky : dostupné na clipart MS Office
[cit ]


Stáhnout ppt "Název školy: Speciální základní škola, Louny,"

Podobné prezentace


Reklamy Google