Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_06 Název materiálu: Vlastnosti a použití škrobů Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Chemické vlastnosti vlasu III.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Negativní vliv mycích prostředků I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Polysacharidy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ošetření pleti po holení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Výroba dezertních hmot 1
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Výroba fondánu
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Smažené výrobky Předmět: Technologie Pekař
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diagnóza vlasu - metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mytí, smáčivost, emulgace I.
VY_32_INOVACE_ Laskonky
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Lékořicové cukrovinky 1
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Mytí, smáčivost, emulgace II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škrobový sirup Autor: Eva Hrušková.
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu II.
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Vlastnosti škrobového sirupu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Vlastnosti škrobů Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s vlastnostmi škrobů a použití. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Amyláza, amylopektin Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_24

Vlastnosti škrobů jemný prášek bílé barvy na omak mírně „vrzavý“ bez chuti a zápachu, zanechává nepříjemný pocit syrovosti ve studené vodě jsou nerozpustné v horké vodě bobtnají, při dosažení určité teploty mazovatí

Škroby jsou složeny ze dvou látek: z amylázy a z amylopektinu Mají vliv, jak budou škroby při vaření bobtnat, mazovatět a vytvářet pevný neroztékavý gel.

Škroby jsou polysacharidy a dají se štěpit hydrolýzou nebo pomocí enzymů na monosacharidy (maltóza a glukóza). Při zahřívání škrobu na vyšší teplotu škrob postupně žloutne, hnědne, chuťově sládne a posléze karamelizuje.

Použití škrobů v cukrářském oboru mají velký význam → tvoření škrobového mazu – gelu při vaření s vodou nebo v mléce: Přídavek do šlehaných hmot Jako zahušťovací prostředek Jako pomocná látka při výrobě

1. Zahušťovací prostředek K zahušťování lze použít kukuřičný, pšeničný nebo rýžový škrob (pevná, tuhá a stálá konzistence) Bramborový škrob se nehodí Používáme většinou směsi → krémový prášek

2. Přídavek do šlehaných hmot Část mouky se nahradí škrobem → získá se lehká, objemově velká a pórovitá hmota Používáme bramborový škrob, který prosejeme s moukou Škrob na sebe váže vodu Tvoří kůrku na povrchu výrobků

3. Pomocná látka k výrobě různých ozdob a výrobků z modelovacích hmot (lístečky, květiny, apod.)

Skladování škrobů V čistých, suchých, dobře větratelných skladech a nesmí být s nimi skladovány žádné aromatické a páchnoucí látky Chránit před slunečním záření Ukládají se na dřevěných paletách s odstupem od stěn ve dvojitých papírových pytlích Teplota ve skladech je do 20 °C s relativní vlhkostí vzduchu do 70 %

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.