Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ AUTORSKÉ PRÁVO VE ŠKOLNÍ PRAXI Autor: Jan Tandler.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika ročník III
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Zajištění závazků 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR
Zahájení a průběh správního řízení
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Dohoda o náhradě škody.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
„Smlouva s klientem o poskytování soc.služby a její ukončení“.
Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pracovně právní vztahy
Pojem přeměna obchodní společnosti
Vznik mezinárodní smlouvy
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Zpráva o uplatňování ÚP
Stavební uzávěra základní informace
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
E-knihy z pohledu autorského zákona
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Digitální učební materiál
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Právní precedenty, soudcovské právo, význam soudní judikatury v kontinentálním právu
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
TLUMOČNÍKY A PŘEKLADATELE
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Rodinné právo – vybrané otázky
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Smlouvy = dohoda dvou či více stran o nějakém úkonu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Územní plán s prvky regulačního plánu
Transkript prezentace:

Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12 Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12

Základní vlastnosti smlouvy Uplatní se jen u díla dokončeného Vyjadřuje se jí svolení s užitím díla (opravňující) Realizují se jí autorova majetková práva Má konstitutivní povahu Nikoli však translativní – autorovo právo nezaniká Lze jí využít všechny známé způsoby užití Je zakázáno ji uzavřít na způsob užití, který v aktuální době není znám Je zavazující pro nabyvatele Dohoda o odměně je povinná (i v případě bezúplatného užití) Obsah smlouvy nemusí být na jedné listině Právněteoreticky jde o smlouvu pachtovní (odměnu „zaplatí“ výtěžek z užití) Dispozitivní charakter

Varianty licenční smlouvy Podlicence (nabyvatel licence poskytne plnění ze smlouvy třetí osobě) Licenční smlouva na užití zpracovaného díla Smlouva o dílo spojená s licencí (§61) Smlouva na užití školního díla (§60) Smlouva na užití zaměstnaneckého díla(§58)

Obchody mimo licenci Kupní smlouva na originál díla (Obč.Z. ObchZ Nájem díla (AutZ + ObčZ) Výpůjčka (AutZ + ObčZ) Smlouva o obstarání výkonu autorských práv (KSP - AutZ)

Licence výhradní – Licence nevýhradní Povinně písemná Jako výhradní je explicitně sjednáno Zákaz dispozice s dílem samotným autorem Zákaz dispozice dalšími osobami Umožňuje odstoupit pro nečinnost nabyvatele Forma není předepsána O povaze výhrady mlčí, nebo je jako nevýhradní přímo sjednána Není zákaz nakládání (užití) samotným autorem Není zákaz poskytnout užití třetím osobám Odstupovat není třeba

Povinné náležitosti smlouvy Předmět užití (určen specificky, individuálně) Způsob či způsoby užití (§ 12, katalog užití) Rozsah užití (množstevní, územní, časový) Dohoda o odměně (i při poskytnutí práva k dílu bezplatně

Fakultativní náležitosti licenční smlouvy Čas plnění Místo plnění Různá vedlejší ustanovení (např. podmínky),

Omezení licence Řeší §50 AutZ Výkladová pravidla licence Supluje absenci dohody mezi autorem a nabyvatelem licence Odst. 3, vyvratitelná domněnka územní, časového a množstevního omezení licence Dílo je omezeno na území ČR Na dobu nikoli delší 1 roku V rozsahu (množství) obvyklého (typického) pro druh díla a způsob užití Licence k rozmnožování díla zahrnuje i licenci k rozšiřování Omezení nabyvatele licence, § 51, zákaz měnit a upravovat dílo vč, názvu (=ochrana názvu, jmen¨postav atd.)

 Odstoupení od autorské licenční smlouvy Pro nečinnost nabyvatele licence (§ 53) Má smysl jen u výhradní (exkluzivní) smlouvy Neužití díla jsou nepříznivě dotčeny oprávněné zájmy autora Nejdříve lze po dvou letech od poskytnutí licence Předem nutno nabyvatele k využití prokazatelně vyzvat Při povinně zavazující licenční smlouvě zůstává autorovi odměna (nárok na ni) Není vyloučena povinnost nabyvateli l. nahradit škodu v odůvodněných případech Právo odstoupení přechází i na dědice

Odstoupení od smlouvy Pro změnu přesvědčení autora (§54) Je přípustné jen u dosud nezveřejněného díla Nepřechází na dědice Nemá na ně vliv výhradnost či nevýhradnost smlouvy Nastala změna okolností, za kterých byla licence udělena Náhrada škody se hradí nabyvateli licence bez dalšího

Zánik licence Splněním Smrtí FO, zánikem PO, jimž byla l. udělena Marným uplynutím časového rozsahu licence Odstoupením od smlouvy Dohodou o zániku licence, její zrušení U smluv, kdy licence bude navazovat na dílo dosud vznikající : smrt autora, následná nemožnost plnění