18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Advertisements

Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 3. Navrtávání a vrtání (kostka) Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 7. Olemování řezby arabeskou Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 6. Přenos modelu mezi programy „Inventor“ a „EdgeCAM“- základní nastavení.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:16. Test- výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:15. Výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
13. Použití nářadí na montáž zbraní
6. Pilování tvarových ploch
20. Základní práce se dřevem
16. Konstrukce nejdůležitějších částí A
Název prezentace (DUMu): Buňky
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
11. Šroubové a kolíkové spojení
8. Montáž a demontáž kulovničky 527
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
4. Výroba špičatého rydla
6. Výroba půlkulatého rydla
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
11. Montáž a demontáž brokovnice, kulobroku
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
7. Vypilování a slícování (čistič drážek)
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
19. Výroba spoušťové desky a spouště (pistole flobert)
8. Výroba jednoduché zámkové desky
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název prezentace (DUMu): Ohmův zákon
15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Název prezentace (DUMu): Úvod do zapalování, rozdělení, pojmy
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
13. Výroba kohoutu (Flobert)
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
21. Ústí hlavně SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr 21. Ústí hlavně
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
1. Měření a orýsování materiálů
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
9. Řezba plošných arabesek
Transkript prezentace:

18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina) Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina) Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 19.4.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Konkrétně tato prezentace je zaměřena na tématický celek vroubkování. Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při výrobě vroubkování na částech zbraní. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na tématický celek vroubkování. 2

ÚVOD Vroubkování se využívá na částech zbraní z důvodu lepšího úchopu zbraně (pažba), či pro lepší manipulaci s jednotlivými prvky (např. kohout). Provádí se hlavně strojně, nicméně u kusové výroby lze provést ručně za použití jehlového pilníku či vroubkovače.

UKÁZKA VROUBKOVÁNÍ

Proveďte vroubkování na kohoutu, spoušti a části pažby ZADÁNÍ PRÁCE Proveďte vroubkování na kohoutu, spoušti a části pažby

VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT: Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Vroubkovač Jehlový pilník

VROUBKOVÁNÍ KOHOUTU A SPOUŠTĚ Důležitým začátkem je vypilovat první vroubek od kterého se bude vyvíjet hloubka a vzdálenost dalších vroubků. Jelikož se jedná o jemnou práci, vystačí k tomu účelu pouze trojúhelníkový jehlový pilník.

VROUBKOVÁNÍ KOHOUTU

VROUBKOVÁNÍ SPOUŠTĚ

VROUBKOVÁNÍ PAŽBY Provádí se na místech, kde je zapotřebí zdrsnění pro lepší úchop zbraně. V sériové výrobě se vyrábí strojově – vypaluje laserem. V kusové výrobě se jedná o složitější operaci. Je zapotřebí vroubkovače, kterým lze do materiálu zdrsnění povést. Jednořadý vroubkovač – slouží k obrytí obvodů zdrsnění Víceřadé vroubkovače – slouží k výrobě zdrsnění

VROUBKOVÁNÍ PAŽBY

S jednořadým vroubkovačem vyznačte první linku POSTUP S jednořadým vroubkovačem vyznačte první linku

POSTUP Po vytvoření první linky použijte dvojřadý vroubkovač tak, že jednu řadu nasadíte nakloněním do strany do předpřipravené linky a současně s tahy dopředu a dozadu pozvolna vroubkovač vyrovnáte.

POSTUP Při tvorbě příčných linek postupujte stejným způsobem

ODEVZDANÁ PRÁCE

OTÁZKA NA ZÁVĚR K jakému účelu slouží vroubkování na částech zbraní a kde se nejčastěji vyskytuje?

Zdroje pro textovou část OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, 113 02 Praha 1, 1982, 192. ISBN 04-204-82 SOUČEK, František. TECHNOLOGIE I. Učebního oboru PUŠKAŘ. 1. vydání. COPt Uh. Brod, 1997. KŘÍBEK, Jan. Střelné zbraně: I. část. druhé vydání.PC-DIR spol. s.r.o. - Nakladatelství, Brno, Technická 2: PC-DIR spol. s.r.o. - Nakladatelství, Brno, Technická 2, 1995, ISBN 80-85895-08-0. Rytecká technologie, Uherský Brod, 1999, Interní materiály. 19

Seznam zdrojů pro použité obrázky Veškeré obrázky a fotografie obsažené v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby. 20