Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

11. Šroubové a kolíkové spojení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "11. Šroubové a kolíkové spojení"— Transkript prezentace:

1 11. Šroubové a kolíkové spojení
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 11. Šroubové a kolíkové spojení Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při výrobě šroubového a kolíkového spojení. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na tématický celek Šroubové a kolíkové spojení.

3 VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI
Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

4 UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

5 ZADÁNÍ PRÁCE: šroubové a kolíkové spojení
Dle výkresové dokumentace vyrobte šroubové a kolíkové spojení více součástí.

6 CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT:
Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Rýsovací jehlu Důlčík Kladivo Ocelové pravítko Navrtávák Vrtáky Výstružník Kličku na vrtačku Paralelní svěrky Pilku na železo Pilník

7 Obdržený materiál nejdříve opracujte na požadované rozměry.
PŘÍPRAVA MATERIÁLU Obdržený materiál nejdříve opracujte na požadované rozměry.

8 MĚŘENÍ ROZMĚRŮ Při pilování jednotlivých dílů postupujte tak, aby jste byli schopni dodržet požadované rozměry, které pravidelně kontrolujte.

9 KONTROLA ROVINNOSTI PLOCH
Jelikož části šroubového a kolíkového spojení musejí mít rovné plochy, provádějte taktéž kontrolu rovinnosti za pomoci nožového pravítka.

10 ORÝSOVÁNÍ Jakmile jsou všechny části hotovy, přichází na řadu orýsování a označení středů děr na jednotlivých částech.

11 UPNUTÍ PARALELNÍMI SVĚRKAMI
Ke svrtávání více dílů použijte k zafixování polohy částí paralelní svěrky, pomocí nichž zamezíte vzájemný posun.

12 SVRTÁVÁNÍ Při svrtávání postupujte následovně: Nejdříve začněte vrtat díry pro šrouby, díky čemuž pak bude umožněno výslednou polohu částí ještě v menší míře korigovat. Vrtání děr pro kolíková spojení provádějte jako jednu z posledních operací.

13 VRTÁNÍ Jakmile máte vyvrtány díry, můžete paralelní svěrky odepnout a začít vrtat pozice děr pro šrouby se zapuštěnou hlavou. Vrtání provádějte na jedno upnutí obrobku.

14 ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ Po úspěšném svrtání jednotlivých dílů připravte vyřezáním závitů základnu pro další operace.

15 ZÁKLADNÍ MĚRKY Jestliže máte vyřezané závity, můžete sešroubovat první dvě části dohromady a pro další vrtání je zapotřebí poskládat požadovaný rozměr za pomoci základních měrek (nebo také Johanssonových měrek) Díky nim lze pak dosáhnout požadované mezery s vysokou přesností. Pro zamezení pohybu při svrtávání další části využijte opět paralelní svěrky.

16 ZÁKLADNÍ MĚRKY

17 PŘÍPRAVA NA VRTÁNÍ Nafasovat potřebné nářadí, které konkrétně?

18 VRTÁNÍ A ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ Druhou část svrtejte obdobně jako část první..

19 KOMPLETACE POSLEDNÍ ČÁSTI
Při svrtávání třetí části využijte stejného postupu, pozor – je zapotřebí za pomoci základních měrek poskládat jiný rozměr mezery.

20 VRTÁNÍ A VYSTRUŽOVÁNÍ Jelikož je zapotřebí vytvořit ještě kolíkové spojení u kterého je třeba docílit kalibrované díry bude využito předvrtání díry a následné vystružení výstružníkem. Poněvadž je zapotřebí u jednotlivých děr dvou operací, opět vrtejte a vystružujte na jedno upnutí obrobku a pro vystružování nepoužívejte totožné otáčky vřetena vrtačky. Ty je nutno snížit.

21 UKÁZKA VRTÁNÍ A VYSTRUŽOVÁNÍ

22 SKOLÍKOVÁNÍ Pro skolíkování použijte kolíky daného průměru. Jelikož však budou delší než je zapotřebí, patřičně je zkraťte. V případě, že je zkrátíte uřezáním, nezapomeňte pak udělat povrchovou úpravu.

23 KONTROLNÍ OTÁZKY 1. Jaké rozměry jsou poskládány pomocí základních měrek? 5, , , ,33 1, , , ,5 a) b) 2. Pro kontrolu šířky drážky o rozměru 4,98 mm poskládejte z následujících základních měrek požadovaný rozměr: 1,1 1,12 1,18 1,2 1,23 1,26 1,33 1,42 1,46 1,3

24 Zdroje pro textovou část
OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, Praha 1, 1982, 192. ISBN

25 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Veškeré obrázky a fotografie obsažené v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby.


Stáhnout ppt "11. Šroubové a kolíkové spojení"

Podobné prezentace


Reklamy Google