Lékořicové cukrovinky 2 Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Lékořicové cukrovinky 2 Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Lékořicové cukrovinky Klíčová slova: Lékořicové konfity, lékořicový sukus, dražé, dražování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_16
Lékořicové výrobky Lékořicové konfity
Charakteristika a suroviny Lesklé drobné válečky různých barev, jsou tvořeny tvrdou cukernou vrstvou a vložkou z lékořicové hmoty Dražé Suroviny Lékořicový sukus Mouka Cukr Škrobový sirup
Výroba lékořicových konfitů Příprava lékořicového roztoku Vaření lékořicové hmoty Příprava lékořicových vložek Dražování, leštění a balení lékořicových konfitů
Příprava lékořicového roztoku a vaření lékořicové hmoty Lékořicový sukus se roztluče na kousky a rozpustí ve vodě Poměr 1:1, teplota 100 °C Přidá se cukr, směs se míchá Vaří se v duplikátorových kotlích, spolu se ztuženým tukem a škrobovým sirupem Do povařené směsi se vmíchá moučné těsto, roztok želatiny Hmota se ochutí anýzovým olejem Chlazení hmoty do druhého dne
Příprava lékořicových vložek, dražování, leštění a balení Hmota se protlačuje šnekovým strojem – pelotézou na provazce Provazce se suší na stojanech v sušárnách při 50 – 55 °C 24 hod. Sekají se na kousky asi 14 mm dlouhé Vložky se gumírují arabskou gumou a cukrem, sypou se škrobem Dražují se cukerným roztokem, poslední vrstvy se barví Leští se roztokem šelaku v lihu Balí se do sáčků
Lékořicové konfity
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor 06-94-2. Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.