Sekundární právo v oblasti sociální politiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Pracovní právo. Pohovor
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Zákoník práce 1. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ 2. PRACOVNÍ POMĚR 3. DOHODY O PRACÍCH KONANÝCH MIMO PRACOVNÍ POMĚR 4. PRACOVNÍ DOBA.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
PRACOVNÍ POMĚR Mgr. Michal Oblouk.
Personální politika a pracovní právo ve zdravotnictví
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
Téma 3: Dovolená a překážky v práci, srážky ze mzdy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pracovně právní vztahy
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Místní rozpočtové jednotky
IAS 17 Leasingy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
31 Základní typy zdravotnických systémů
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Ing. Veronika Dostálková MBA
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Právo sociálního zabezpečení
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Právo sociálního zabezpečení
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Pracovněprávní minimum…
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Konference Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě Brno
Právo sociálního zabezpečení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
EVROPSKÁ UNIE.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Transkript prezentace:

Sekundární právo v oblasti sociální politiky JUDr. Jana Komendová, Ph.D.

Program přednášky Pracovní doba a doby odpočinku Prekérní pracovněprávní vztahy - práce na částečný úvazek - pracovní poměry na dobu určitou - agenturní zaměstnávání Sociální ochrana zaměstnanců - ochrana zaměstnanců při hromadném propouštění - ochrana zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele - ochrana zaměstnanců při převodech podniků nebo části podniků

Pracovní doba - úprava Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/88/ES o některých aspektech úpravy pracovní doby (nahradila předchozí úpravu obsaženou ve směrnici 1993/104) Věcný rozsah působnosti: Délka týdenní pracovní doby Týdenní odpočinek Denní odpočinek Přestávky Dovolená Některé aspekty noční práce Některé aspekty práce na směny

Cíle právní úpravy pracovní doby Zlepšení bezpečnosti práce, pracovní hygieny a ochrany zdraví při práci je cíl, který by neměl být podřízen úvahám ryze ekonomické povahy, Dostatečná doba odpočinku pro všechny pracovníky, Nutnost omezit délku noční práce, včetně přesčasové práce

Základní pojmy Pracovní doba - jakákoli doba, během níž pracovník pracuje, je k dispozici zaměstnavateli a vykonává svou činnost nebo povinnosti v souladu s vnitrostátními právními předpisy nebo zvyklostmi, Doba odpočinku - každá doba, která není pracovní dobou, Noční doba - každá doba v délce nejméně sedmi hodin, která ve všech případech musí zahrnovat dobu 0:0 a 5 h, Práce na směny - způsob organizace práce ve směnách, při kterém pracovníci jeden druhého střídají na stejných pracovištích podle určitého rozvrhu, včetně střídajících se turnusů (nepřetržitý nebo přerušovaný), nutnost pracovat v různou dobu během určitého období dnů nebo týdnů

Požadavky na pracovní dobu Maximální stanovená týdenní pracovní doba – 48 h včetně práce přesčas Denní odpočinek - 11 po sobě jdoucích hodin během 24 hodin Týdenní doba odpočinku - za každé období sedmi dnů minimální nepřetržitý odpočinek v délce 24 hodin + jedenáctihodinový denní odpočinek Přestávky v práci - při pracovní době delší než šest hodin nárok na přestávku na odpočinek Dovolená za kalendářní rok - nejméně čtyři týdn, placené dovolené, nemožnost proplacení dovolené kromě případů skončení pracovního poměru

Práce na částečný úvazek Směrnice Rady 97/81/ES týkající se rámcové dohody o práci na částečný úvazek uzavřené mezi organizacemi INICE, CEEP a ETUC Účelem je zajistit, aby zaměstnanci s kratší pracovní dobou nebyli diskriminování, jde častěji o ženy – dopad i na zákaz diskriminace z důvodu pohlaví. Jde o důležitý prvek slučování rodinného a pracovního života. Práce na částečný úvazek má být založena na dobrovolnosti

Pracovní poměr na dobu určitou Směrnice Rady 99/70 /ES týkající se rámcové dohody o pracovních poměrech na dobu určitou uzavřené mezi organizacemi UNICE, CEEP a ETUC Cíl úpravy . zlepšit kvalitu práce na dobu určitou Vytvořit rámec proti zneužívání po sobě jdoucích smluv na dobu určitou Zamezit uzavírání opakovaných pracovních poměrů na dobu určitou a) stanovením objektivních důvodů ospravedlňujících opakované uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou b) stanovením maximální doby trvání pracovního poměru na dobu určitou c) stanovením maximálního počtu sjednaných pracovních poměrů na dobu určitou

Agenturní zaměstnávání – dočasná práce Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/104 o agenturním zaměstnávání Cíl – Zlepšit kvalitu agenturního zaměstnávání – prohlášením agentur za zaměstnavatele - stanovením zákazu diskriminace s agenturními zaměstnanci Stejné pracovní podmínky jako kmenoví zaměstnanci uživatele

Sociální ochrana zaměstnanců Změny ve struktuře zaměstnavatele – dopad va větší počet zaměstnanců i na trh práce Rozdílná úprava ve členských státech měla dopad na fungování vnitřního trhu – v tzv. zlatém věku pracovního práva (70. léta 20.století) přijata úprava týkajících se ochrany zaměstnanců při: platební neschopnosti zaměstnavatele hromadném propouštění převodu zaměstnavatele (části zaměstnavatele)

Ochrana zaměstnanců při hromadném propouštění Hromadné propouštění – dopad na existenci pracovněprávních vztahů zaměstnanců i na trh práce Úprava - směrnice Rady 98/59/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se hromadného propouštění Možnost členského státu definovat hromadné propouštění: 1. buď v období 30 dnů - alespoň 10 v podnicích, které obvykle zaměstnávají více než 20 a méně než 100 zaměstnanců, alespoň 10 % z počtu zaměstnanců v podnicích, které obvykle zaměstnávají alespoň 100, ale méně než 300 zaměstnanců, alespoň 30 v podnicích, které obvykle zaměstnávají alespoň 300 zaměstnanců 2. v období 90 dnů alespoň 20 bez ohledu na počet zaměstnanců, kteří jsou obvykle zaměstnáni v dotyčných podnicích

Povinnosti zaměstnavatele Informovat zaměstnance o: Důvodech plánovaného propouštění, Počtu a kategoriích zaměstnanců, kteří mají být propuštěni, Počtu a kategoriích zaměstnanců, kteří jsou obvykle zaměstnáni, Době, kdy se má propouštění uskutečnit, Kritéria výběru hromadně propuštěných zaměstnanců Konzultovat se zaměstnanci (zástupci zaměstnanců) Možnost předcházení hromadného propouštění Omezení počtu zaměstnanců, kteří mají být hromadně propuštění Zmírnění důsledků hromadného propouštění

Ochrana zaměstnanců při platební neschopnosti jejich zaměstnavatele Platební neschopnost zaměstnavatele – dopad do sociální sféry zaměstnanců i jejich rodin Současná úprava - Evropského parlamentu a Rady 2008/94/ES o ochraně zaměstnanců v případě platební neschopnosti zaměstnavatele – nahradila předchozí úpravu Účel úpravy Zajistit nesplacené pohledávky zaměstnanců vůči zaměstnavateli alespoň v minimální výši Pohledávky zaměstnanců vznikající z pracovních smluv nebo pracovních poměrů Povinnost členských států zajistit vyplacení pohledávek zaměstnanců vůči platebně neschopnému zaměstnavateli provedla záruční instituce Možnost stanovit horní hranici úhrady prováděné záruční institucí (sociální účel směrnice)

Ochrana zaměstnanců při převodech podniku nebo části podniku Úprava - směrnice Rady 2001/23/ES ze dne 1 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se zachování práv zaměstnanců v případě převodů podniků, závodů nebo částí podniků nebo závodů Ochrana prostřednictvím zachování práv v případě převodu, zákazu propouštění z důvodu převodu, zachování statusu a funkce zástupců zaměstnanců, informování a projednání se zaměstnanci