Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Umělá sladidla Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s umělými sladidly a jejich použití. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Cyklamáty, cukrovka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_09
Umělá sladidla Jsou to látky připravené většinou chemickou cestou, vzbuzují pocit sladkosti, používají se jako náhrada pro nemocné cukrovkou a obezitou.
Druhy: Sacharin – 500x sladivější než sacharóza, nesmí se vařit (Spolarin, Diaspon) Usal - 150 – 200 x sladivější, je to látka podobná bílkovinám. Cyklamáty - 30 x sladivější, používají se za studena. Sorbit – menší sladivost (60%), připravuje se ze škrobů
Použití: Na přípravu jídel a nápojů pro diabetiky a obézní osoby k tvorbě energie a tuku nedochází Výrobky se označují: DIA, dieta č. 9, případně červeným pruhem V CV se používá výhradně Sorbit
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.