Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI DRUŽSTVO.
Advertisements

Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Příprava založení fiktivní firmy I Obchodní zákoník Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Pracovní právo. Pohovor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Kategorizace osob Osoby fyzické právnické člověk korporace fundace ústav spolek obchodní korporace nadace nadační fond § 214 NOZ ZOK § 306 NOZ § 394 NOZ.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Aktuálně k novele zákona o účetnictví v souvislosti s rekodifikací soukromého práva Odbor účetnictví a audit Ministerstvo financí.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
CP kapitálového trhu - na dobu delší než 1 rok Podoba CP - listinný CP - zaknihovaný CP Nominální hodnota = hodnota vytištěná na CP Tržní hodnota =
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Společnost s ručením omezeným. Osnova výkladu e - SRO.cz Vše, co potřebujete vědět o s.r.o.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Hůdová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Osobníkapitálové Obchodní společnosti - veřejná obchodní společnost - komanditní společnost - společnost s ručením omezeným - akciová společnost.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Pojem přeměna obchodní společnosti
ZMĚNA ZÁKLADNÍHO KAPITÁLU
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Vznik pracovního poměru
Název vzdělávacího materiálu
Účtování obchodních společností- korporací
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Ing. Veronika Doňarová – SOŠ a SOU Čakovice
Daň z příjmů právnických osob
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Komanditní společnost
Charakteristika ručení
Správa sociálního zabezpečení
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Název projektu: Moderní škola
UPVK_2003 Podnikové hospodářství 1 podzim 2015
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Podnik a podnikání Ing. Kateřina dušáková.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Celkový základ daně.
Transkript prezentace:

Mgr. Monika Příkazská 19. 10. 2015 Základy obchodního práva. Obchodní společnosti: právní postavení společníka, vnitřní organizace společnosti. Mgr. Monika Příkazská 19. 10. 2015 Základy obchodního práva.

Postavení společníka.

Podíl Podíl je vyjádřením oprávnění i povinností společníků spojených s rozhodováním o záležitostech společnosti, s financováním činnosti i s nakládáním s výsledku této činnosti Vyjadřuje relativní právní samostatnost vzájemného poměru společníka a korporace

Podíl II Vyjadřuje také vázanost existence podílu na vnitřní sepětí společníka a korporace. Chápeme jej jak samostatnou nehmotnou movitou věc, s níž lze jako s věcí disponovat Až na výjimky je proto podíl jednotný = nelze z něj jednotlivé součásti oddělovat a nakládat s nimi samostatně Podíl lze strukturovat a kvantifikovat

Kvalitativní a kvantitativní stránka podílu Kvalitativní = soubor práv a povinností tvořící obsah právního vztahu společníka a společnosti Kvantitativní = velikost podílu a jeho hodnota Vzhledem k tomu, že podíl je věc, lze s ním jak s věcí nakládat

Kvalitativní stránka – práva a povinnosti Právo na výnos – podíl na zisku, právo na vypořádání společníka a korporace (vypořádací podíl a podíl na likvidačním zůstatku) Právo rozhodovat o záležitostech korporace – právo podílet se na řízení, právo na informace X Povinnost poskytnout určité plnění – vkladová povinnost, povinnost kompenzovat ztráty Další povinnosti – zdržet se konkurenčního jednání, ostatní plynoucí ze společenské smlouvy

Kvantitativní stránka Velikost podílu = rozsah, v němž společník vykonává svoje společnická práva a je povinen plnit svoje povinnosti v.o.s. – zásadně rovné k.s. – komplementáři rovné, komanditisté dle vkladu s.r.o. – zásadně poměr vkladu a ZK a.s. – dle počtu u kusových, dle počtu a jmenovité hodnoty u akcií se jmenovitou hodnotou Hodnota podílu = ocenění podílu (u převodu – většinou dohoda)

Kolik podílů na jednoho společníka? V.o.s. – jeden vklad, jeden podíl Komplementář u k.s. – jeden vklad, jeden podíl S.r.o. – více druhů podílů A.s. – více druhů akcií Družstvo – každý člen družstva pouze jeden družstevní podíl

Podíl a cenné papíry Podíl je vtělený (vyjádřený) cenným papírem S.r.o. – kmenové listy A.s. – různé druhy cenných papírů – akcie, zatímní listy, opční listy, vyměnitelné a prioritní dluhopisy Akcie – kmenové, akcie se zvláštními právy, zaknihované (poslední nejsou cenným papírem ve smyslu OZ).

Vnitřní organizace společnosti.

Vnitřní organizace obchodních společností Označuje se jako Corporate Governance – systém vztahů, pomocí nichž jsou spravovány záležitosti korporace Společníci tak uplatňují svoje právo konstituovat sytém vnitřního řízení Vyjadřuje rozdělení rozhodovací působnosti uvnitř korporace, včetně požadavků na řádný výkon funkcí pro osoby, které se mají stát členy vnitřních útvarů

Osobní obchodní společnosti Každý společník je stejně významný a podmiňuje existenci společnosti Výjimka: komanditisté jako kapitálový prvek Nejvyšší orgán – všichni společníci (zásadní otázky) Statutární orgán – každý společník (zastoupení společnosti a běžné otázky – obchodní vedení) Princip samosprávy – modifikace u statutárního orgánu společenskou smlouvou

Kapitálové obchodní společnosti Zákonem stanovená vnitřní sktruktura orgánů Nejvyšší orgán – valná hromada (formalizované shromáždění společníků – vnitřní kolektivní orgán) – zásadní otázky Statutární orgán – představenstvo, jednatel, statutární ředitel (zastoupení a obchodní vedení (běžná provozní činnost) Kontrolní orgán – dozorčí rada (povinně u a.s., možno u s.r.o.) U a.s. rozlišujeme dualistický a monistický systém!

Kapitálové obchodní společnosti II: obecná pravidla pro vnitřní orgány Členem může být FO i PO (výjimka – statutární ředitel) Pokud je orgán kolektivní – rozhoduje ve sboru (usnášeníschopnost a rozhodování většinou) Jednají tak, že k názvu PO připojí svůj podpis a údaj o funkci U kolektivních se musí určit způsob jednání Omezení jednatelské působnosti je vůči třetím osobám neúčinné

Družstva Nejvyšší orgán - členská schůze Statutární orgán - představenstvo Kontrolní orgán – kontrolní komise

Pravidla činnosti členů orgánů Pokud je členem osoba, která není společníkem, vzniká střet zájmů Požadavek jednat s péčí řádného hospodáře (§ 159/1 OZ) – objektivní standard – dva okruhy: 1) jednat s náležitou péčí (odborně) 2) jednat loajálně (preference zájmů společnosti) V ZOK doplnění požadavku jednat jako jiná rozumně pečlivá osoba v postavení obdobném orgánu obchodní korporace – konkrétní okolnosti - PŘIMĚŘENOST

Pravidlo podnikatelského úsudku Při podnikatelském rozhodování – vědomá volba z více věcně možných a právně přípustných alternativ jednání Informovanost – přiměřené množství informací – ne všechny možné Obhajitelný zájem – posuzuje se objektivně Pak nastupuje nevyvratitelná domněnka, že člen orgánu jednal pečlivě a s potřebnými znalostmi. Hranice – porušení povinnosti loajality – neloajální jednání je třeba vždy považovat za jednání porušují PPÚ.

Děkuji Vám za pozornost! Dotazy…?