INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora sociálního podnikání ze strukturálních fondů EU
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Podpora sociálního podnikání ze strukturálních fondů EU investiční podpora Výzva č. 8 Integrovaného operačního programu (IOP): investiční podpora neinvestiční.
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit Výzva č. 55 pro obce k předkládání individuálních projektů Výzva č.19 pro předkládání grantových.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Krátké představení vyhlášených výzev oblasti podpory 3. 1 a 3
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Možnosti finanční podpory z EU 08/2011 Mgr. Barbora Šolková.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V OP ZAMĚSTNANOST Mgr. Svatava Škantová vedoucí oddělení projektů sociálního podnikání 18. srpna 2015, Olomouc.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
OP ZAMĚSTNANOST – PODPORA PROJEKTŮ V PRIORITNÍ OSE 2 SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNĚ VYLOUČENÉ LOKALITY Ing. Helena Petroková
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Programový rámec: Operační program Zaměstnanost
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Výzva k předkládání žádostí
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Výzvy mas OP Zaměstnanost Mas boleslavsko, 5
Aktuální informace o výzvách MAS JmK – oblast sociální služeb
Aktuální dotační příležitosti IROP
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3 INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3.1 služby v oblasti sociální integrace Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování MPSV lll

Oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace Předmět podpory Podpora je v rámci oblasti intervence dělena do tří hlavních aktivit: a) investiční podpora procesu a zavádění jednotného přístupu v transformaci pobytových zařízení sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb b) investiční podpora při zajištění dostupnosti takových služeb, které umožní návrat příslušníků nejvíce ohrožených sociálně vyloučených romských lokalit zpět na trh práce a do společnosti c) investiční podpora poskytovatelům sociálních služeb, zaměstnavatelům a dalším subjektům při prosazování a realizaci nástrojů sociální ekonomiky. lll

Aktivita a) investiční podpora procesu a zavádění jednotného přístupu v transformaci pobytových zařízení sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb V rámci aktivity a) bude podpora zaměřena na: modernizaci a humanizaci pobytových zařízení sociálních služeb (domovů pro osoby se zdravotním postižením, domovů se zvláštním režimem) a jejich postupné „rozpouštění“ do přirozené sítě služeb v komunitě, investiční podporu chráněného bydlení, investiční podporu terénních a ambulantních služeb (podpora samostatného bydlení, stacionáře, podpora zázemí pro poskytování služeb osobní asistence, pečovatelské služby, odlehčovacích služeb atd.) Aktivita navazuje na koncepční záměry MPSV popsané v materiálu „Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb, poskytovaných v přirozené komunitě uživatele a podporující sociální začlenění uživatele do společnosti“, který byl přijat usnesením vlády č. 127/2007. Na základě stanovených kritérií (dle výše uvedeného koncepčního materiálu) byly pilotně vybrány v každém kraji (mimo Hl.m.Prahu) pobytová zařízení sociálních služeb, na kterých bude v souladu s transformačními plány otestován jednotný proces transformace, který bude následně pokračovat v samostatné působnosti krajů. lll

Aktivita b) investiční podpora při zajištění dostupnosti takových služeb, které umožní návrat příslušníků nejvíce ohrožených sociálně vyloučených romských lokalit zpět na trh práce a do společnosti V rámci aktivity b) je podpora zaměřena zejména na vznik: nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež, komunitních center, zázemí pro terénní služby a poradenství a dalších zařízení sociálních a komunitních služeb v sociálně vyloučených romských lokalitách. Tato podpora navazuje na prioritu vlády spočívající v realizaci pilotního individuálního projektu, tzv. „Agentury pro sociální začleňování v rómských lokalitách“, která bude zajišťovat komplexní služby při předcházení sociálnímu vyloučení a jeho odstraňování v sociálně vyloučených romských lokalitách. Souběžně bude u vybraných lokalit podpory v případě obcí nad 20 tisíc obyvatel umožněna podpora regenerace domů nebo revitalizace veřejného prostranství (oblasti intervence 5.2c.IOP) a podpora této aktivity je rovněž provázaná s oblastí podpory 3.2 OP LZZ, kde se jedná o projekty neinvestičního charakteru zaměřené na poskytování vybraných sociálních služeb a na podporu dalších aktivit ve prospěch příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit/komunit. lll

Aktivita c) investiční podpora poskytovatelům sociálních služeb, zaměstnavatelům a dalším subjektům při prosazování a realizaci nástrojů sociální ekonomiky V rámci aktivity c) je podpora zaměřena zejména na vznik: nových podnikatelských aktivit, jejichž cílem je zaměstnání osob ze znevýhodněných cílových skupin za předpokladu, že v rámci projektu bude zaměstnáno alespoň 30% osob (zaměstnanců) z těchto cílových skupin, nových podnikatelských aktivit osob samostatně výdělečně činných, které jsou zároveň sociálně znevýhodněnou skupinou, nových podnikatelských aktivity směřujících k zajištění veřejných služeb v rámci regionu, u kterých je majoritní část uživatelů veřejné služby tvořena cílovou skupinou znevýhodněných osob. Jedná se o iniciační, pilotní podporu nástrojů sociální ekonomiky a nastavení vhodného modelu podpory sociálního podnikání v ČR. Aktivita je provázaná s aktivitou oblasti podpory 3.1 „Podpora sociální integrace a sociálních služeb Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. lll

Příjemci podpory: Aktivita a) Aktivita b) Aktivita c) kraje (zákon č. 129/2000 Sb., o krajích, zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů) obce (zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů) Aktivita b) obce, svazky obcí (zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů) nestátní neziskové organizace (NNO) – obecně prospěšné společnosti (podle zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech), občanská sdružení (podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů), církevní právnické osoby (podle zákona č. 3/2002 Sb., o církvích a náboženských společnostech) Aktivita c) nestátní neziskové organizace (NNO) - obecně prospěšné společnosti (podle zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech), církevní právnické osoby (podle zákona č. 3/2002 Sb., o církvích a náboženských společnostech) podnikatelé - fyzické osoby (OSVČ) a tyto formy právnických osob: společnost s ručením omezeným, akciová společnost, veřejná obchodní společnost, komanditní společnost, družstvo, obecně prospěšná společnost, evidované (církevní) právnické osoby a podnikatelské právnické osoby podnikající na základě zvláštních předpisů lll

Finanční alokace: Oblast intervence 3 Finanční alokace: Oblast intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace lll

Harmonogram výzev: Aktivita Typ podpory Typ výzvy Předpokládaný termín vyhlášení výzvy 3.1 A Individuální projekty Výzva s průběžným příjmem žádostí Březen 2009 3.1 B Výzva s průběžným příjmem žádostí Listopad 2008 3.1 C Globální grant lll

Další informace: V rámci aktivit 3.1a a 3.1b budou na financování projektů použity pouze veřejné zdroje, z nichž prostředky ERDF pokryjí 85% a prostředky státního rozpočtu 15% celkových způsobilých výdajů projektů. U projektů aktivity 3.1c budou příjemci podpory hradit 10% způsobilých výdajů projektu ze soukromých zdrojů, zbývající část finančních prostředků bude hrazena z 85% z ERDF a 15% ze státního rozpočtu. V oblasti intervence 3.1 není poskytována veřejná podpora, pouze v oblasti intervence 3.1c) je podnikatelským subjektům umožněna podpora malého rozsahu tzv. podpora de minimis, Křížové financování se u oblasti intervence 3.1 nepředpokládá. lll

Děkuji Vám za pozornost Kontakt: Ing. Helena Petroková vedoucí oddělení implementace ESF a IOP odbor sociálních služeb a sociálního začleňování Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Podskalská 19, 128 01, Praha 2 Více informací na: www.strukturalni-fondy.cz/iop soc.integraceIOP@mpsv.cz lll