AUTOR: Bc. Leona Vejrostová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Advertisements

ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Školství ve 2. pol. 17. st. a počátku 18. st.
Doba Jana Amose Komenského
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
VY_32_INOVACE_14_Jan Amos Komenský Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Jan Amos Komenský.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_15_ČSR.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_08_20 Slovensko
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_16 Značky.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Druh učebního materiálu
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_01_ Dopravní značky
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Jan Amos Komenský
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_07 Vlastnictví majetku
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_09 Slovní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_12 Slovní.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_01_ Římské číslice
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_11 Poměr II
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_14 Domov, vlast
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_02 Podzim
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_19_ Test 1
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_16 Výrazy
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_11_ Zlomky
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_22_INOVACE_02_29_Číslovky
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_03 Objem a povrch
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_22_INOVACE_02_20_Dny v týdnu 1
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_03_Školství po třicetileté válce TEMA: Vlastivěda 5. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál slouží k procvičení učiva Školství po třicetileté válce. Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda pro pátý ročník základní školy. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013.

Školství po třicetileté válce Po třicetileté válce došlo k úpadku školství. Většina škol na venkově byla zrušena. U obyvatelstva začalo docházet k negramotnosti. Školy byly jen ve větších obcích a ve městech. To byly nižší školy /pro děti od 6 do 12 let/. Učilo se zde číst, psát, počítat, dále byla výuka náboženství a zpěvu.

Ještě nebyla zavedená povinná školní docházka. Ve městech se učilo ve zvláštních domech, které sloužily k výuce, na vesnicích se učilo v bytě učitele/kantora/ nebo na faře. Učitelé byli špatně placeni, museli si přivydělávat. Na gymnáziích se vyučovalo v latině. Gymnázia a vysoké školy navštěvovali pouze chlapci.

Nejznámější vysoká škola – Karlova univerzita v Praze. Velice málo se četlo, knihy v češtině byly vydávány pro lidové čtení. Psaly se kroniky, rytířské romány, pověsti, pohádky. Učené knihy byly většinou psány latinou nebo němčinou.

Jan Amos Komenský = učitel národů V tomto období působil i český učenec Jan Amos Komenský. Snažil se prosadit s převratnými změnami ve školství. Dodnes se ve školách učí podle jeho názorů. Narodil se 28.3. 1592 v Uherském Brodě. Do školy chodil v Přerově, potom studoval v Německu. Stal se biskupem jednoty bratrské.

Jako nekatolík se musel po bitvě na Bílé hoře skrývat. Nakonec odešel ze země. Žil v polském Lešně, působil v Uhrách, ve Švédsku, v Anglii. Poslední léta života žil v Nizozemí. Je zde i pochován.

Myšlenky Jana Amose Komenského Aby chodily do školy chlapci i dívky. Děti by se měly učit nejdříve v mateřském jazyce. Vyučování mělo být názorné. Učit se mělo pomocí obrázků. Děti neměly být trestány bitím. Aby bylo ve světě odstraněno násilí. Aby lidé žili bez válek. Doufal v lepší svět.

Úkoly Vyhledej v encyklopedii a objasni tato slova: Negramotnost Kronika Pověst Jednota bratrská

Správné odpovědi Negramotnost – neznalost čtení, psaní, počítání. Kronika – jsou v ní zaznamenány události, jak jdou po letech za sebou. Pověst - je to příběh, jehož jádro může být pravdivé. Jednota bratrská – je jednou z protestantských církví v ČR.