Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Bc. Leona Vejrostová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_14_1. světová válka TEMA: Vlastivěda 5. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál slouží k procvičení učiva 1. světová válka. Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda pro pátý ročník základní školy. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013.

3 1. světová válka /1914 – 1918/ Začaly se zhoršovat vztahy s Německem.
Německá menšina obývala nestejně široké pásy v pohraničí – označovaly se jako Sudety, dále obývala vnitrozemí okolo větších měst /Brno, Jihlava, Vyškov/. Červenec vypuknutí 1. sv. války. Bojovalo Rakousko – Uhersko, Německo, spojenci proti Velké Británii, Francii, Rusku, Srbsku…. Česká veřejnost bojovala s nechutí.

4 Život za války Přestaly vycházet české noviny, redukovaly se české učebnice, čeští politici vězněni, zákaz Sokola. Školy byly v zimě uzavřené, omezovala se výuka. V továrnách se vyrábělo vše pro válku, pracovaly i ženy a děti. Zaveden přídělový lístkový systém – na potraviny, některé spotřební zboží. Černý trh /keťasení/ – lidé jezdili kupovat potraviny na venkov kupovat potraviny.

5 Zahraniční odboj T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Milan Rastislav Štefánik – politikové, kteří emigrovali do ciziny a vystoupili proti setrvání českých zemích v Rakousko – Uhersku. Československé legie – vstupovali do nich Češi a Slováci, začaly se vytvářet od roku 1917 v Rusku a ve Franci = hnutí odporu k rakouské vládě.

6 1. sv. válka skončila v roce 1918 porážkou Rakousko – Uherska a Německa.
Ke konci války přispěl vstup USA do bojů na straně Velké Británie a Francie. Se skončením války se začala rozpadat i monarchie. Masaryk se dohodl v USA se zástupci Slováků na vytvoření společného státu Čechů a Slováků.

7 28.10.1918 – Václavské náměstí, manifestace.
Politici zde vyhlásili samostatnost a převzali moc nad českými zeměmi. Hlavní zásluhu měl především T. G. Masaryk. – se k nově vytvořenému státu přihlásili i Slováci. Vznikla Československá republika a monarchie se rozpadla.

8 Opakování 1. Jak dlouho trvala 1. sv. válka?
2. Jakou roli hrál za války zahraniční odboj? 3. Na co se vztahoval přídělový systém? 4. Jmenuj 2 politiky zahraničního odboje. 5. Kdo byl poraženým ve válce? 6. Kdy byla vyhlášená československá samostatnost?

9 1. čtyři roky 2. politikové odboje chtěli samostatný český stát 3. především na potraviny 4. Masaryk, Beneš 5. Rakousko – Uhersko a Německo


Stáhnout ppt "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová"

Podobné prezentace


Reklamy Google