Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby."— Transkript prezentace:

1 NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova, pojmyJan Amos Komenský, Svět v obrazech Vzdělávací oblastČlověk a jeho svět Druh učebního materiáluDUM Cílová skupinaŽáci Stupeň a typ vzděláváníI. stupeň, základní vzdělávání Ověřeno dne26.5.2014 Třída4.ročník PředmětVlastivěda UčitelMgr. Zuzana Šmerdová VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:

2 Jan Amos Komenský Byl posledním biskupem Jednoty bratrské, učitel a myslitel. Po bitvě na Bílé hoře byl pronásledován a musel se skrývat. Protože odmítl přestoupit na katolickou víru, musel odejít z Čech. Celý život doufal, že se poměry v Čechách změní a on se vrátí domů. Ale to se mu nesplnilo. Delší čas žil v polském městě Lešně. Velmi pilně pracoval, ale při požáru mu shořely všechny rukopisy. Mezi nimi i velký slovník jazyka českého, na kterém pracoval 20 let. Ale Komenský se nevzdal a pokračoval dál ve své práci. Napsal ještě mnoho knih, chtěl, aby byli lidé moudřejší, aby byl všude mír.

3 Nejvíce se proslavil svými návrhy na změny ve škole. Je označován jako učitel národů. Komenskému se nelíbilo, jakým způsobem se děti ve škole učily : nehezké učebnice bez obrázků, učení nazpaměť slovo od slova, děti byly trestány rákoskou. Chtěl, aby se děti do školy těšily. Škola měla být zábavou a hrou, učebnice měly mít hodně obrázků. Sám takové učebnice napsal, např. Svět v obrazech. Tato učebnice byla vzorem po celé Evropě. Litoval, že své myšlenky nemůže uplatnit v Čechách. Zemřel v cizině. (Jeho hrob je v nizozemském městě Naardenu).

4 Jan Amos Komenský :

5 Použité materiály : www.office.microsoft.com https://www.youtube.com/watch?v=ZlBVUB3HRUU


Stáhnout ppt "NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby."

Podobné prezentace


Reklamy Google