Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.1091
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_166 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět) Autor: Mgr. Renata Odvárková Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 VY_32_INOVACE_166_ komensky1
Název: ČJ – NS – Komenský 1 Anotace: Program seznamuje se životem a dílem J. A. Komenského a životem protestantů v době temna. Je obohacen o zajímavosti ze života tehdejších dětí. Autor: Mgr. Renata Odvárková Datum vzniku: Jazyk: český Datum odpilotování: Očekávaný výstup: Seznámení s nejvýznamnějším českým protestantem, vyhledávání informací v textu nebo na internetu Speciální vzdělávací potřeby: 2 Klíčová slova: Komenský, učitel národů, Orbis pictus Druh učebního materiálu: PPT prezentace Druh interaktivity: dle pokynů vyhledávání informací Cílová skupina: 4. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní, první stupeň Typická věková skupina: 10 – 12 let Celková velikost: 322 kB

3 JAN AMOS KOMENSKÝ Název projektu: „Moderní škola 2010“
Základní škola, Nasavrky, okres Chrudim Název projektu: „Moderní škola 2010“ Jméno autora: Mgr. Renata Odvárková šablona: III/2, č. šablony: 3, č. sady: 3

4 Jan Amos Komenský Narozen 28. března 1592 jihovýchodníMorava
Úmrtí 15. listopadu 1670 Amsterdam Zjisti, v kolika letech zemřel?

5 Bylo mu 78 let.

6 Kdo byl Jan Amos Komenský? Byl katolického vyznání?
Odpovědi na otázky si vyhledej v učebnici VLASTIVĚDA – OBRAZY Z ČESKÝCH DĚJIN nebo na internetu. Kdo byl Jan Amos Komenský? Byl katolického vyznání? Jakým způsobem se zajímal o děti? Co znamená ORBIS PICTUS?

7 Pokračuj ve vyhledávání odpovědí.
Jak dlouho sepisoval slovník českého jazyka? Který svátek se slaví na jeho počest? Jak se mu dodnes říká? Ve kterém státě se usadil po odchodu z Čech?

8 Zkontroluj si odpovědi.
Biskup českých bratří, učitel, duchovní správce jednoty bratrské Ne Byl učitelem. Přemýšlel, jak lépe děti ve škole vyučovat. Svět v obrazech

9 Pokračování Přes dvacet let Den učitelů – 28. 3. Učitel národů
V Polsku.

10 Komenský dětem od narození do 6 let má být dítě vychováváno doma
od 6 do 12 let navštěvují děti školu obecnou, která by měla být v každém městě i vesnici. Škola je pro chlapce i dívky. Vyučuje se čtení, psaní, počítání, náboženství, reálie (učení o přírodě a společnosti), zpěv, ruční práce. Vyučování probíhá dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne.

11 Komenský dětem od 12 do 18 má mládež navštěvovat školu latinskou
od 18 do 24 let slouží ke vzdělávání akademie Po ukončení vzdělávání by měl člověk cestovat. Zdůrazňoval ale, že vzdělávání nikdy nekončí, že je neustálé.

12 Zajímavosti - děti dělil podle nadání:
bystré, dělají radost bystré, líné bystré, vzpurné s nedostatkem bystré mysli s nedostatkem bystré mysli, líné s nedostatkem bystré mysli, vzpurné

13 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby
Použité zdroje: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol. Jakékoliv další využití podléhá Autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google