Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Bc. Leona Vejrostová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_01_Doba pobělohorská TEMA: Vlastivěda 5. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál slouží k procvičení učiva - Doba pobělohorská. Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda pro pátý ročník základní školy. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován ve druhém pololetí školního roku 2011/2012.

3 Doba pobělohorská Bitva na Bílé hoře
Na trůn nastoupili Habsburkové /od roku 1526/. Začali omezovat katolictví. Podporovali pouze katolické kněze a kláštery. Rozpory mezi Habsburky a českou šlechtou vedly k vojenskému střetnutí. – bitva na Bílé hoře.

4 Trvala asi dvě hodiny, zvítězilo císařské vojsko.
Povstalci byli potrestáni. – poprava 27 vůdců odboje na Staroměstském náměstí v Praze. Katolické náboženství se stalo jediným povoleným. Spor s Habsburky přerostl ve velkou – třicetiletou válku /1618 – 1648/. Válčila mezi sebou většina států v Evropě. Země byly velmi zpustošeny.

5 Život na zámku Nejbohatší a vládnoucí skupinou v zemi je po panovníkovi šlechta. Žila v palácích a zámcích. Oblíbené zábavy šlechty – hony, vyjížďky kočárem, na koních. K zámku patřily rybníky, mlýny, pivovary.

6 Život poddaných Spočíval v těžké práci na polích. Poddaní museli pracovat polovinu týdne na panském, platit vrchnosti poplatky, bez souhlasu se nesměli stěhovat, ženit, prodávat své výrobky. Byli povinováni vojenskou službou. Začali se bouřit /nejznámější povstání – vzpoura Chodů pod vedením Jana Sladkého-Koziny/.

7 Život ve městě Řemeslníci se sdružovali v cechy. Rozvíjela se domácká výroba. Výrobky se prodávaly na jarmarcích. Vedle řemeslníků a kupců tvořili obyvatele měst lékaři, písaři, kněží, učitelé, tovaryši a početná městská chudina. V tehdejších městech se málo dbalo na hygienu, často zde propukaly morové epidemie.

8 Opakování Vládl rod …. Jediné povolené náboženství bylo…
Habsburkové chtěli vládnout….. Bitva na Bílé hoře trvala….. V bitvě zvítězila….. Šlechta žila v…… Poddaní byli povinováni….. Ve městech s nevalnou hygienou propukaly… Špitály byly……

9 Správné odpovědi 1. Habsburků 2. Katolické 3 Neomezeně 4. Dvě hodiny
5. Císařská vojska 6. Palácích 7. Vojenskou službou 8. Morové epidemie 9. Nemocnice

10 POUŽITÉ ZDROJE


Stáhnout ppt "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová"

Podobné prezentace


Reklamy Google