Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Ilona Nováková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Ilona Nováková"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název: Doba Bílé hory VY_32_inovace_VL5_01 Oblast: Člověk a společnost - vlastivěda Stručná anotace: Prezentace je věnována žákům 5. ročníku. Seznamuje je s obdobím před a po bitvě na Bílé hoře. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Doba předbělohorská - od roku 1526 vláda Habsburků – Ferdinand I. Habsburský - České země byly součástí habsburské říše časté spory mezi českou šlechtou a Habsburky, kteří chtěli vládnout neomezeně (bez českých pánů). Byly omezovány pravomoci českých úřadů. Habsburkové začali omezovat náboženskou svobodu (v Čechách dříve lidé mohli vyznávat jakékoli náboženství). - Byla podporována pouze katolická víra. Obrázek:

3 Bitva na Bílé hoře Spory mezi Habsburky a českou šlechtou vyústili
v bitvu, která se konala 8.listopadu 1620 na Bílé hoře (nedaleko Prahy) Bitva mezi českými pány (stavy) a císařským vojskem trvala jen dvě hodiny. Bitva měla obrovské následky pro další české dějiny.

4 Výsledky bitvy Císařské vojsko zvítězilo, na obou stranách vojsk byli padlí vojáci Památník padlým Někteří vůdci povstání emigrovali, ostatní byli zatčeni a odsouzeni k těžkým trestům, ztratili majetek. obrázek: Zabaven byl majetek i českým a moravským městům.

5 Důsledky bitvy Katolické náboženství bylo jediné povolené.
Nekatoličtí kněží museli opustit zemi. Lidé vyznávající jinou víru emigrovali do jiných zemí. 21.června 1621 bylo na Staroměstském náměstí katem Mydlářem popraveno 27 českých pánů. (páni, rytíři a měšťané) Obrázek:

6 Počátek třicetileté války
Bitva na Bílé hoře zahájila válečná léta v Evropě, která nazýváme třicetiletá válka. Zasáhla skoro celou Evropu. Pustošily se země, rabovalo se, Evropa se vylidňovala (pokles obyvatel byl až 30%) Byl hlad, rozšiřovaly se nemoci. 1648 byl uzavřen mír Mapa:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Ilona Nováková"

Podobné prezentace


Reklamy Google