Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_14 Domov, vlast

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_14 Domov, vlast"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_14 Domov, vlast TEMA: Prvouka 2. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Člověk a jeho svět. Materiál slouží k procvičení učiva o domově a vlasti. Vytvořeno jako DUM do předmětu Prvouka pro 2. ročník. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Klíčová slova – domov, obec, vesnice, město, městská hromadná doprava, tramvaje, trolejbusy, vlast, Česká republika, státní symboly, hymna, vlajka, znak. Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013. Žáci získali povědomí o rozdílech mezi vesnicí a městy, domovem a domem, že naší vlastí je stát Česká republika.

3 Náš domov Domov máme tam, kde žijeme se svými rodiči a sourozenci.
Za domov bývá považována obec nebo vlast, ve které žijeme. Pro nás je nejbližším domovem náš domek nebo byt. K místu, které je našim domovem, máme hezký vztah a rádi se tam vracíme.

4 Vesnice je menší než město.
Lidé bydlí většinou v rodinných domcích. Na vesnici bývá obecní úřad, škola, menší obchod, kostel nebo kaple.

5 Města jsou velké obce s mnoha obyvateli.
Ve městě sídlí úřady, nemocnice, školy, banky. Je tam mnoho obchodů a obchodních domů. Jezdí zde mnoho aut a hromadná městská doprava – autobusy, ve velkých městech i tramvaje a trolejbusy. V Praze jezdí pod zemí metro.

6 Stát , ve kterém žijeme, se nazývá Česká republika.
Česká republika je naše vlast. Rodným a zároveň úředním jazykem je čeština. Symboly státu jsou: státní hymna státní vlajka státní znak

7 prezidenta. HLAVNÍM MĚSTEM ČESKÉ REPUBLIKY JE PRAHA V Praze sídlí
vláda České republiky. Pražský hrad je sídlem prezidenta.

8 Moje vlast se nazývá …………………………………… Hlavní město je ………………………………
DOPLŃ : Moje vlast se nazývá …………………………………… Hlavní město je ……………………………… Našim úředním jazykem je ………………………. Symboly státu jsou …………………………………... Nakresli státní vlajku :

9 Citace ARZ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RZ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VOLNÉ DÍLO. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Výsledná citace: USER:AKTRON. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CS:ŠJŮ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILLENIUM187. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DOHŇANSKÝ, Tadeáš. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Klipart Učebnice prvouky pro 2.ročník ZŠ- Nová 3kola Archiv autora


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_14 Domov, vlast"

Podobné prezentace


Reklamy Google