Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Bc. Leona Vejrostová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_06_Vesnice v 18. st. TEMA: Vlastivěda 5. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál slouží k procvičení učiva Vesnice v 18.st. Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda pro pátý ročník základní školy. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013.

3 Vesnice v 18. století Venkované : sedláci, rolníci, bezzemci, nemajetní lidé – čeledíni, děvečky, chudina, žebráci. Domy na venkově : stavěny z vepřovic /nepálených cihel/, měly doškové střechy, malá okna. Většinou se skládaly z jedné /někdy dvou/ místností. Největší místností byla kuchyně – světnice. Zde se jedlo, vařilo, spalo.

4 Součástí domků byl dvůr s chlévy, kurníkem, komorou, stodolou.
Přes ni se vcházelo do zahrady, kde se pěstovaly ovocné stromy. Před domkem byla zahrádka, pěstovaly se tam květiny, bylinky, zelenina. Také tam stála lavička, určená pro odpočinek po práci.

5 Jídlo Prostší než nyní – chléb, buchty, koláče, luštěniny, kaše, brambory, maso velmi zřídka. Nejčastějším pokrmem – polévka, která se jedla ráno, v poledne i večer. Pilo se mléko, voda. Šatstvo Prostý oděv nebo kroj, většinu oděvu si vyráběli doma.

6 Venkovské zvyky Od pondělí do soboty – práce na polích. Neděle – sváteční den, odpočinek, venkovské zábavy v hospodách. Svátky : hody /posvícení/ Vánoce /koleda/ Velikonoce /pomlázka/ Pravidelná zimní setkání žen – draní peří.

7 Práce na poli Poddaní museli nadále vykonávat robotu. Pracovali zadarmo na polích, která patřila vrchnosti. Dále museli odevzdávat díl z toho, co sami na svých polích vypěstovali. Obdělávání půdy – úhorový systém = jedna třetina půdy se neobdělávala, ležela ladem, aby si odpočinula. Zemědělství – zaostalé, nářadí primitivní /motyky, kosy, srpy/

8 Opakování 1. Rozděl venkovské obyvatelstvo od nejmajetnějších.
2. Popiš venkovský domek. 3. Co venkované jedli, pili. 4. Řekni alespoň 3 venkovské zvyky. 5. Co to byl úhorový systém?

9 Správné odpovědi 1. sedláci, rolníci, bezzemci, čeledíni, děvečky, chudina 2. jedna, dvě místnosti, zahrádka, stodola……. 3. prostá jídla 4. Vánoce, Velikonoce, posvícení 5. třetina půdy ležela ladem, odpočívala


Stáhnout ppt "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová"

Podobné prezentace


Reklamy Google