Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus TEMA: Vlastivěda 5. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál slouží k procvičení učiva Komunismus. Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda pro pátý ročník základní školy. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013.

3 Nástup komunistické vlády
Teror – zatýkaní, věznění, popravy nevinných lidí. Přeměna hospodářství – znárodnění podniků a továren. Řízení hospodářství pětiletými plány /,,pětiletky,,/. Budování socialismu podle Sovětského svazu. Cenzura knih, novin, časopisů, rozhlasu, televize.

4 Školství – přepracování učebnic.
Zrušen Sokol, skautské oddíly /nahrazení pionýrskou organizací pro mládež – jiskry, pionýři, svazáci/. Leden 1968 – Alexandr Dubček ve vedení komunistické strany, zmírňování diktatury = Pražské jaro. – vtrhnutí vojsk pěti států do Československa = okupace /občané vystupovali proti okupantům – Jan Palach - veřejně se upálil/.

5 Obnovena totalitní vláda – prezident Gustáv Husák.
Negativní – pronásledování lidí, kteří nesouhlasili s komunistickým režimem. Pozitivní - vylepšovala se životní úroveň obyvatel, zavedení mateřských a rodinných příspěvků, výstavba panelových domů, chat, budování jaderných elektráren, dálnic. Postupně krize komunistického režimu.

6 17.11.1989 – sametová revoluce /lidé požadovali odstoupení komunistické vlády/.
Konec roku komunistický režim se zhroutil. – nový prezident Václav Havel. Došlo ke změnám v celé společnosti, konaly se svobodné volby, vrátila se demokracie a svoboda. – Slovensko si vytvořilo svůj samostatný stát. Česká republika vstoupila do NATO /1999/, do Evropské unie /2004/. Od roku 2003 – prezident Václav Klaus. Negativa – nezaměstnanost, kriminalita….

7 Opakování 1. Která velmoc ovlivňovala Československo?
2. Jak se říkalo době roku 1968? 3. Jak bývá označován převrat v roce 1989? 4. Kdo nahradil prezidenta Husáka? 5. Kdy se osamostatnilo Slovensko? 6. Kdo je prezidentem od roku 2003?

8 Správné odpovědi 1. Sovětský svaz 2. Pražské jaro 3. sametová revoluce
4. Václav Havel 6. Václav Klaus


Stáhnout ppt "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus"

Podobné prezentace


Reklamy Google