Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Bc. Leona Vejrostová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_04_Opakování – Život po třicetileté válce TEMA: Vlastivěda 5. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál slouží k opakování učiva Život po třicetileté válce. Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda pro pátý ročník základní školy. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013.

3 K letopočtům vyber správnou událost
Letopočty : , 1648, , , 1618, 1526. Události : nástup Habsburků na český trůn, bitva na Bílé hoře, konec třicetileté války, začátek třicetileté války, popraveno 27 vůdců odboje, narození J. A. Komenského.

4 Test 1. Roku 1526 nastoupil na trůn rod………………..
2. Povolili pouze jediné - …………….náboženství. 3. Bitva na Bílé hoře byla roku…………….. 4. Třicetiletá válka trvala…………….let. 5. Šlechta žila na ……………………… 6. Řemeslníci se sdružovali v ………………… 7. Nástěnné nebo stropní malby se nazývají……………. 8. Člověk, který neumí číst, psát, počítat je…………………… 9. Učené knihy byly psány v ……………………a……………… 10. Učitelem národů je nazýván………………………………….

5 Osmisměrka /vyhledej tato slova – bitva, Amos, baroko, válka, kantor, kronika, pouť, freska, vzpoura, mír, klášter/ B I T V A N O M F D R Í K Z E Ť U P L Á S J Š É Ý Ř

6 Spoj správně dvojice HABSBURKOVÉ VÁLKA ŘEMESLNÍCI MOROVÁ EPIDEMIE
UČITEL VYSOKÁ ŠKOLA TŘICETILETÁ VLÁDNOUCÍ ROD JAN AMOS KOMENSKÝ KANTOR ŠPATNÁ HYGIENA UČITEL NÁRODŮ UMĚLECKÝ SLOH CECHY KARLOVA UNIVERZITA BAROKO


Stáhnout ppt "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová"

Podobné prezentace


Reklamy Google