Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

20. 1. 2017 Jan Amos Komenský 1592 - 1670.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "20. 1. 2017 Jan Amos Komenský 1592 - 1670."— Transkript prezentace:

1 Jan Amos Komenský

2 Jan Amos Komenský byl kněz a učitel, zakladatel moderního školství,
poslední biskup Jednoty bratrské, spisovatel, vědec, filozof. Pomáhal zlepšovat výchovu dětí ve školách, a proto byl nazýván ……………………….. (vyluštíme rébus na další straně)

3 Vylušti rébus. 1E 2T 3U 4N 5D 6Č 7Ů 8R 9Á 10I 11L 12O Jak se říkalo Janu Amosu Komenskému?

4 Život J. A. Komenského: Osiřel ve 12 letech, po smrti rodičů žil u tety ve Strážnici, při požáru prchá do rodné Nivnice u Uherského Brodu. Vzdělání získal na bratrské škole v Přerově, vystudoval v Německu. Stal se učitelem a knězem v Přerově, oženil se. Od r se musel ukrývat v Čechách, r odchází s ostatními členy Jednoty bratrské do polského Lešna, při velkém požáru přišel o část díla. Cestoval – Švédsko, Anglie, Holandsko aj. Konec života strávil u přítele v holandském Amsterodamu, kde zemřel, pochován je v Nardenu.

5 Díla J. A. Komenského Požadoval: Svět v obrazech Didaktika
aby do škol chodila děvčata a chlapci aby se škola stala zábavou aby se učilo mateřským jazykem, poté se mají učit cizím jazykům učit se má podle pomůcek učit se má od jednoduchého po složité žáci mají mít uvědomělou kázeň odmítal tělesné tresty (z jeho názorů čerpáme dodnes) Svět v obrazech Didaktika Velká didaktika Škola hrou Brána jazyků otevřená Informatorium školy mateřské (pro rodiče) Labyrint světa a ráj srdce

6 Úkoly, pojmy: Co znamená pojem labyrint? Hlavní postavy Labyrintu světa a ráje srdce se jmenují Všudybyl a Mámil. Jaké lidské vlastnosti podle tebe mohou ztvárňovat? 3. Kde se J. A. Komenský narodil a kde zemřel? 4. Vyjmenuj 5 jeho děl. 5. Jak byl nazýván a proč? 6. Jaké názory obhajoval ve školství?


Stáhnout ppt "20. 1. 2017 Jan Amos Komenský 1592 - 1670."

Podobné prezentace


Reklamy Google