Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Amos Komenský Učitel národů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Amos Komenský Učitel národů."— Transkript prezentace:

1 Jan Amos Komenský Učitel národů

2 * jihovýchodní Morava † Amsterdam

3 Místo jeho narození není známo.
Jako pravděpodobná místa se uvádějí Uherský Brod, Nivnice nebo Komňa. Pocházel z měšťanské rodiny. Uherský Brod

4 biskup Jednoty bratrské
český teolog filosof pedagog - učitel spisovatel Knihami se proslavil v celé Evropě. V několika zemích pomáhal při nápravě školství, dopisoval si s řadou učenců.

5 Čeští bratři odcházejí z vlasti – do exilu.
Po bitvě na Bílé hoře (1621) se skrýval se na různých místech v Čechách a na Moravě, protože se odmítal obrátit ke katolické církvi.

6 Lešno V roce 1628 odešel do exilu do polského Lešna, které se stalo centrem bratrské víry. Napsal zde učebnice a spoustu dalších knih. Byl zván na univerzity několika zemí. Cestoval a přednášel na evropských univerzitách. Navštívil Anglii, Nizozemsko, Švédsko, Maďarsko a další.

7 Amsterdam v 17. století Naarden Konec svého života strávil v Amsterdamu v Nizozemsku. Nikdy už se do Čech nevrátil. Zemřel ve věku 78 let. Je pohřben v Naardenu.

8 J. A. Komenský jako učitel
Klade důraz na význam kázně. Odmítá tělesné tresty za neznalost, ale za porušení kázně je v určitých případech připouští. Děti dělil podle nadání na: bystré, dělají radost bystré, líné bystré, vzpurné s nedostatkem bystré mysli s nedostatkem bystré mysli, líné s nedostatkem bystré mysli, vzpurné

9 J. A. Komenský jako učitel
Vyučovací zásady Učit se musí od mládí. Povinná školní docházka (chytří, hloupí, chudí, bohatí, …). Názorné vyučování. Nutnost určitého stupně vzdělání, horlivost. Přiměřenost látky k věku. Vše převádět do praxe. Vyučovat od jednoduššího ke složitějšímu. Žák má být současně učitelem. Vyučování má být zábavné. Nutnost stálého opakování.

10 Citáty J. A. Komenského Nejstarší dochovaný rukopis
J. A. Komenského z roku 1611. Část textu česky: V mladosti má člověk pamatovati, kterak by dobře živ byl, a v starosti kterak by dobře umřel.

11 Citáty J. A. Komenského Tělo nechť každodenní své hýbání má.
Buď příjemný a milý ve tváři, vlídný a zdvořilý ve způsobech, přívětivý a pravdomluvný ústy, vroucí a upřímný srdcem. Miluj a tak milován budeš. Má-li se člověk stát člověkem, musí se vzdělat. Myslet bez učení je prázdné a učení bez myšlení je zbytečné. Boháči bez moudrosti co jsou jiného než vepři v blátě ležící. Zahálka je hrobem člověka za živa.

12 Citáty J. A. Komenského Ten, kdo nemiluje knihu, nemiluje moudrost. Ten, kdo nemiluje moudrost, stává se hlupákem. Učit lze slovy, vychovávat jen příkladem. S pomocí knih se mnozí stávají učenými i mimo školu. Bez knih pak nebývá učený nikdo ani ve škole. Spanilý člověk neučený - co jiného než papoušek s krásným peřím. Nerozumíš-li věcem, které se za slovy skrývají, nejsi moudrý, nýbrž jsi stále papoušek. Čeho oči nevidí, toho srdce neželí. Šťastný národ, který má hojnost dobrých škol a dobrých knih. Každá práce celého člověka vyhledává. Škola hrou.

13 Citáty J. A. Komenského Semena nejsou ještě plody.
Škola je dílna lidskosti, kdež lidé mladí a suroví bývají ku přijetí plných pravých obrysů vzdělávání, aby nezůstali pařezy. Havraní křik "zí - tra, zí - tra" je zaručený pohřeb každého podniku. Člověk je z tvorů poslední, nejdokonalejší a nejznamenitější. Neslibuj, že vykonáš, nehonos se, žes vykonal, ale ponech svým skutkům, aby za tebe mluvily. Nevěřte všemu, co se vám k věření předkládá: Zkoumejte vše a přesvědčujte se o všem sami! Chudí bez znalosti věci, co jiného jsou než oslíci obtížení břemeny. Má se mluvit, když je třeba. Když není třeba, má se mlčet. Zdroj:


Stáhnout ppt "Jan Amos Komenský Učitel národů."

Podobné prezentace


Reklamy Google