Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Sušení vlasů do tvaru účesu - foukaná
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Chemické vlastnosti vlasu III.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mocniny s racionálním exponentem II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ošetření pleti po holení
Okyselení a přitučnění kůže I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Výroba dezertních hmot 1
Smažené výrobky Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diagnóza vlasu - metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mytí, smáčivost, emulgace I.
Výroba koblih Předmět: Technologie Pekař
Poškození vlasového stonku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Kvadratické rovnice - kořeny rovnic
Mytí, smáčivost, emulgace II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Sušení těstovin Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu II.
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Vlastnosti škrobového sirupu
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úpravy algebraických výrazů
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Skladování cukru Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se skladováním cukru a negativními vlivy, použití cukru. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Racionální výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_06

Skladování cukru: Cukr přijímá vlhkost z prostředí. Sklady mají mít maximální relativní vlhkost vzduchu 65 % u moučkového cukru a 75 % u krystalového cukru. Teplota do 60 °C. Cukr nesmí zmrznout (orosení a zvlhnutí.) Sklady musí být dobře větrané bez cizích pachů. Cukr se ukládá v obalech na dřevěné rohože. Minimální trvanlivost je 1 rok, u moučky 4 měsíce.

Negativní stránky a používání cukru Cukr je energeticky vydatná látka, jeho nadměrné používání vede k poruchám v životosprávě. V cukrářských výrobcích se nesmí bezdůvodně jeho množství zvyšovat. Přeslazené výrobky neodpovídají zásadám racionální (zdravé) výživy.

Cukr nemá biologickou hodnotu. Ze zdravotního hlediska je nežádoucí Cukr nemá biologickou hodnotu. Ze zdravotního hlediska je nežádoucí. Přebytek cukru se v organismu přeměňuje v tuky. Proto je vhodné vytvářet v moderní cukrářské výrobě (CV) takové receptury, kde se cukr záměrně snižuje a nahrazuje se jinými surovinami – např. větším dílem ovoce, tvarohem, zakysanou smetanou, jogurtem apod.

Použití cukru: v CV na výrobu těst, korpusů, náplní, polev, glazur, k výrobě a zdobení hotových výrobků k výrobě zmrzliny, krémů, náplní, pohárů, modelovací hmoty, restaurační moučníky ke karamelizaci, ke kypření těst a hmot

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.