Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Skladování cukru Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se skladováním cukru a negativními vlivy, použití cukru. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Racionální výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Sada: 7 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_C1SU_06
Skladování cukru: Cukr přijímá vlhkost z prostředí. Sklady mají mít maximální relativní vlhkost vzduchu 65 % u moučkového cukru a 75 % u krystalového cukru. Teplota do 60 °C. Cukr nesmí zmrznout (orosení a zvlhnutí.) Sklady musí být dobře větrané bez cizích pachů. Cukr se ukládá v obalech na dřevěné rohože. Minimální trvanlivost je 1 rok, u moučky 4 měsíce.
Negativní stránky a používání cukru Cukr je energeticky vydatná látka, jeho nadměrné používání vede k poruchám v životosprávě. V cukrářských výrobcích se nesmí bezdůvodně jeho množství zvyšovat. Přeslazené výrobky neodpovídají zásadám racionální (zdravé) výživy.
Cukr nemá biologickou hodnotu. Ze zdravotního hlediska je nežádoucí Cukr nemá biologickou hodnotu. Ze zdravotního hlediska je nežádoucí. Přebytek cukru se v organismu přeměňuje v tuky. Proto je vhodné vytvářet v moderní cukrářské výrobě (CV) takové receptury, kde se cukr záměrně snižuje a nahrazuje se jinými surovinami – např. větším dílem ovoce, tvarohem, zakysanou smetanou, jogurtem apod.
Použití cukru: v CV na výrobu těst, korpusů, náplní, polev, glazur, k výrobě a zdobení hotových výrobků k výrobě zmrzliny, krémů, náplní, pohárů, modelovací hmoty, restaurační moučníky ke karamelizaci, ke kypření těst a hmot
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.