Terénní zeměpisná exkurze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Socioekonomická geografie
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
sociální psychologie Škola:
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Geografie dopravy Práce s literaturou Mgr. Filip Chvátal Prezentace vznikla v rámci projektu OP VK Inovace výuky geografických studijních oborů" (reg.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Technologie ročník, učební obory:strojní mechanik obráběč kovů
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Studentská digitální karta Institut Trhu Práce Bc. Jan Heřmánek Okresní zastoupení ITP při HK – Ústí nad Labem.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Rozvoj a vedení týmu.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE VZÁJEMNÁ POLOHA KUŽELOSEČKY A PŘÍMKY Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
PROJEKT: „VÝUKA MATEMATIKY POMOCÍ APLIKACÍ Z REÁLNÉHO ŽIVOTA ANEB MATEMATIKA NENÍ VĚDA“ REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU - CZ.1.07/1.1.34/ Pilotní ověření.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Řízení a plánování kariéry
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
HRAJEME SI NA CUKRÁŘKU. KDO JE CUKRÁŘKA? PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/ Poskytovatel.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
PRAVIDLA V MŠ – HRA NA AUTA Ivana Šůsová. Seřaď podle rychlosti Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Peklo x ráj POZNÁVÁNÍ PRAVIDEL SPOLEČENSKÉHO SOUŽITÍ, POROZUMĚNÍ ZÁKLADNÍM PROJEVŮM NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE OBVYKLÝM V TOMTO PROSTŘEDÍ.
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Paměť, pozornost, Sociabilita
Učení, praktické aplikace principů učení
Metody psychologie.
Oheň, jak ho vidí děti. ZDRAVÍ, BEZPEČÍ.
MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Rybolov – poznej svou značku
Vnímání, pozornost, soustředěnost, paměť
Děti a sport Jazyk a řeč.
Práva dítěte Výchova k občanství
Vývoj motýla Vnímání.
Charakteristika zeměpisu CR
ŽIVLY VODA, OHEŇ, ZEMĚ, VZDUCH.
Skupenství Fyzika.
Domaluj druhou polovinu
HLEDEJ VÝROBKY K RŮZNÝM PROFESÍM.
HYGIENA sebeobsluha.
Ochrana životního prostředí
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
poznatky, orientace ve známém prostředí
Technika kraul – činnost horních končetin Lekce č. 6
Vztah k životnímu prostředí
Bc. Miloslava Vavříková
Dobroty z vajec podoblast.
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Jak uhlík přišel na svět
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Strom a jeho využití PODOBLAST.
Bludiště.
ZEMĚ, VODA, VZDUCH Příroda.
Anglický jazyk HEALTH On-line diskuse k virtuální hospitaci –
Transkript prezentace:

Terénní zeměpisná exkurze GEOGRAFIE Terénní zeměpisná exkurze On-line diskuse k virtuální hospitaci – 19. 9. 2011 Gymnázium Vincence Makovského Nové Město na Moravě Vyučující: Mgr. Miloš Bukáček Expert: RNDr. Jaroslav Vávra, Ph.D.

Terénní exkurze či expedice? Proseč: geografický průzkum Návštěva území Zjišťování údajů na místě „Objektivní“ popis /analýza Jeden dopředu daný výsledek Diskuse nad jedním pohledem Žák jako nezúčastněný pozorovatel Objevování území Zjišťování dat předem (kladení si otázek) a hledání přímo na místě Objektivní/subjektivní analýza, sebereflexe a interpretace Výsledek s otevřeným koncem Diskuse nad dvěma a více pohledy Žák, kterého se objevování dotýká (jeho vnitřního světa)

Koncept místního regionu a/nebo místa? Místní region (více ZDE) Místo Geografická poloha Přírodní složky Socioekonomická část Využití územního plánu Popis a analýza Vychází z osobní zkušenosti a z každodenního života jedince v místě Geografická poloha (absolutní, relativní, relační, např. vztah domov-škola) Fyzickogeografická prostorovost Ekonomické aktivity z hlediska úživnosti/obživy Komunitní život (preference, hodnoty, postoje, identita), vztah lidí k územnímu plánu (normě) Vzájemné vazby: místo – prostředí – lidé (pohyb v místě) Vývoj v čase Sběr dat, analýza, hodnocení, internalizace (zvnitřnění)

Vytváření afektivní mapy (Lambert et al. 2004) Zaznamenané pocity lidí v Proseči studenty gymnázia z Nového Města n.Mor. Bukáček 2011. Zaznamenávání nálady z Twitteru do Google http://www.twittermood.org/ Postup podle Lamberta: Nakresli oblast , kterou dobře znáš Zamysli se alespoň nad 10 pocity Vytvoř symboly pro každý pocit a vytvoř klíč Vlož symboly do mapy a okomentuj

Jaké dovednosti na exkurzi? Návyky (automatické praktiky) Praktiky s přemýšlením Zorientování mapy Práce s buzolou … Sestavení dotazníku a jeho vyplňování Zakreslování trasy pohybu ... …

Jaká pravidla a jak organizovat exkurzi? Které pravidlo a jak jej uplatňovat na exkurzi? Jak organizovat studenty ve skupinách (určovat členy nebo nechat vybírat)? Dávat přednost dopředu vybraným stanovištím nebo intuitivně využívat situací? Či něco jiného? Co jsou studenti schopni dělat samostatně a co je nutné řídit pevně (dohlížet, kontrolovat) Jak exkurzi hodnotit? Jaká kritéria?

Děkuji za pozornost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky.