Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak uhlík přišel na svět

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak uhlík přišel na svět"— Transkript prezentace:

1 Jak uhlík přišel na svět
Lidé kolem nás - příroda

2 Hluboko pod zemí leží ztrouchnivělé přesličky z dob brontosaurů.
Protože neměly přívod vzduchu, za ty dlouhé roky zkameněly a zčernaly.

3 Aby se lidé dostali do takové hloubky, museli postavit velké šachty,
které jim umožní vydolované uhlí vyvézt a zároveň poskytují dostatek čerstvého vzduchu.

4 Lidé, kteří v dolech pracují, se jmenují horníci.
Práci mají velmi těžkou. Prostory pod zemí jsou stísněné, chladné a tmavé. Zároveň musí mít horník velkou sílu, aby uhlí ze skály vytesal.

5 Vykutané uhlí, se nakládá na vozíčky,
které se šachtou vyváží na povrch. Tam dále, už nákladními vlaky, míří k uživatelům.

6 Nejčastější využití černého uhlí
je jeho výhřevnost…

7 Použité odkazy Vlastní ilustrace

8 Metodický pokyn Integrovaný blok: Příroda a lidé kolem nás
Popis Děti se dozvídají, odkud se bere teplo v jejich domovech Očekávání a cíle Sociální informovanost, rozvoj pozornosti, soustředění a jazykových dovedností. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Studijní materiály Povinné materiály, pomůcky a technické vybavení
zdroj: Dotyková obrazovka, připojená k PC Nepovinné materiály Didaktický kufřík - KUMUČ Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Práce s interaktivním výukovým materiálem
Materiál slouží pouze jako výkladový (obrazový) podklad pro informace o hornictví a přírodním bohatství. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Prvky polytechnické výchovy
Osvojit si elementární poznatky o okolním prostředí, které jsou dítěti blízké, pro ně smysluplné a přínosné, zajímavé a jemu pochopitelné a využitelné pro další učení a životní praxi Mít poznatky z nejrůznějších oblastí života a poznání v rozsahu podle toho, s čím se v praxi setkává, co kolem sebe vidí, co prožívá, co mu bylo zprostředkováno či vysvětleno (např. poznatky o přírodě živé i neživé, o přírodních jevech a dějích, o lidech a jejich životě, o kultuře či technice) Vnímat, že je zajímavé dozvídat se nové věci, využívat zkušeností k učení Postupovat a učit se podle pokynů a instrukcí Prožívat radost ze zvládnutého a poznaného Vyjadřovat samostatně a smysluplně myšlenky, nápady, pocity, ve vhodně zformulovaných větách Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Cíle polytechnické výchovy
Vnímat vliv techniky na společnost a přírodu Směrovat děti k získávání základních pracovních dovedností a návyků Chápat postavení techniky a technických oborů v životě lidstva jako devízu Učit děti základním poznatkům o technice Vést děti ke kooperativnímu hodnocení a sebehodnocení Podpořit rozvoj myšlenkového potenciálu dětí Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Jak uhlík přišel na svět"

Podobné prezentace


Reklamy Google