Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS"— Transkript prezentace:

1 Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS
On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium Rumburk Vyučující: Mgr. Tomáš Pavlas Expert: Mgr. Petr Knecht, Ph.D.

2 Struktura hodiny Opakování – samostatná práce (složky krajinné sféry)
Úvod – sopečná činnost, zemětřesení Zprostředkování nového učiva – stavba Země Upevňování učiva – samostatná práce (stavba Země) Prohlubování učiva – desková tektonika Shrnutí hodiny

3 Didakticky zajímavé a podnětné momenty
jasné a srozumitelné strukturování vyučovací hodiny (viz předchozí snímek) práce s učebními úlohami (dostatek času na přemýšlení, zpětná vazba poskytovaná žákům) využívání interaktivní tabule (dvojí účel – demonstrace, výklad)

4 Didakticky zajímavé a podnětné momenty
využívání žákovi blízkých reprezentací učiva (analogie s lékařským vyšetřením, ultrazvuk – šíření zemětřesných vln; cibulová struktura zemského tělesa…) průběžná motivace a aktivizace žáků management třídy

5 Otázky k zamyšlení a diskusi
Které situace v analyzované hodině mají dle vašeho názoru potenciál využitelný k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí u žáků? Ačkoliv vyučovací hodina byla součástí integrovaného vyučovacího předmětu (ZE-DE), její charakter byl výrazně geografický. Napadají vás nějaké náměty, jak by bylo možné v hodině více akcentovat dějepisnou složku? Jaký názor máte na samostatnou práci žáků s pracovními listy? Nejedná se pouze o kognitivně nenáročné mechanické doplňování a opisování?

6 Otázky k zamyšlení a diskusi
Co dalšího mohl učitel udělat jinak a proč? Analyzovaná hodina proběhla na osmiletém gymnáziu. Domníváte se, že výuka stejného tématu by na základní škole proběhla obdobným způsobem? (struktura vyučovací hodiny, množství učiva, interakce se žáky aj.) V RVP ZV je ve vzdělávacím oboru přírodopis uvedeno následující učivo: Země – vznik a stavba, vnější a vnitřní geologické procesy – příčiny a důsledky. Jak je možné se vypořádat s touto dichotomií?

7 Děkuji za pozornost. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Litosféra ZEMĚPIS – DĚJEPIS"

Podobné prezentace


Reklamy Google