Základy mezinárodních financí 5. Devizové operace:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
N_MF_B Mezinárodní finance B 4. Devizové operace
Advertisements

Mezinárodní finance 5. Devizové operace:
N_MF_A Mezinárodní finance 4. Devizové operace
N_MF_A Mezinárodní finance 4. Devizové operace
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální.
Činnost Investiční kapitálové společnosti Komerční banky v Pelhřimově.
Finanční trh Peníze. PENÍZE  PROSTŘEDEK SMĚNY  MÍRA HODNOT  UCHOVATEL HODNOT  MÍRA INFLACE.
Finanční gramotnost: Zajištění na stáří, renta. 09 Zajištění na stáří DŮCHODY V ČESKU … „Co mají společnýho pařížský a ostravský důchodce? Oba si můžou.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.
Cash Flow v účetnictví Znamená přírůstek nebo úbytek peněz za jedno účetní období.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zahraniční obchod Vývozní operace. Obsah výkladu 1. Vývozní operace 2. Příprava vývozní operace 1. Průzkum trhu 2. Získávání zákazníků 3. Předběžná kalkulace.
Kurzy měn ZŠ HejniceMgr. Jan Kašpar. Několik základních pojmů: kurz měn = poměr výměny peněz jedné měny za druhou kurzovní lístek = přehled jednotlivých.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO54 Název.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Obchod, trh Základy hospodaření.
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
Pasivní bankovní operace – vklady
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Digitální učební materiál
Malé a střední podnikání
Kód vzdělávacího materiálu:
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
5. Technická analýza Odvozuje budoucí pohyb kursu od jeho minulého vývoje Fundamentální analýza vytyčuje v prognóze koridor očekávaného pohybu kursu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
N_MF_A Mezinárodní finance 4. Devizové operace
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Bankovní účetnictví Cenné papíry a deriváty
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
RIZIKO.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Zdroje financování majetku - PASIVA
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
RIZIKO.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow
PENĚŽNÍ ÚSTAVY -BANKY Občanská výchova, 9.roč. Mgr. Renata Šimková.
Základní finanční kategorie a finanční nauky
Základní finanční kategorie a finanční nauky
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Seminář o stavebním spoření
Seminář o stavebním spoření
Elektronická aukce směnek možnost rozšíření E-ZAKu
Transkript prezentace:

Základy mezinárodních financí 5. Devizové operace: forwardové operace uzavřená a otevřená devizová pozice, hedging swapové devizové operace.

Dlouhá a krátká pozice Long position (dlouhou pozici) také někdy nazýváme bullish position (býčí pozice). Je to stejný přístup, jako na trhu s akciemi, kde je investor bullish na akcie některé firmy, protože si myslí, nebo doufá, nebo se modlí, aby cena této akcie stoupla.

Dlouhá a krátká pozice Short pozice, krátká pozice - vstup do pozice prodejem měny Opozitem od dlouhé pozice je krátká pozice, short position. Když je obchodník short (krátký), pak si myslí, že kurs měny bude klesat. Krátká pozice je vlastnění měn, které byly prodány za předpokladu nižších kursů v blízké budoucnosti. Obchodník doufá, že měnu nakoupí (zlikviduje) později na nižších kursech a vydělá. Obchodník je short, pokud nejdřív prodá měnu.

Měnový forward Měnový forward je nákup nebo prodej jedné měny za jinou měnu za kurz předem dohodnutý zúčastněnými stranami. Vypořádání obchodu proběhne s forwardovou valutou (tedy delší než 2 pracovní dny od data sjednání obchodu) v době dospělosti kontraktu. Cílová skupina Fyzické osoby podnikatelé i právnické osoby, tuzemci i cizozemci, požadující zajištění měnového rizika vyplývající z možného negativního vývoje konkrétního měnového kurzu.

Měnový forward Charakteristika Minimální objem jednoho obchodu činí 20 000 USD nebo ekvivalent této částky v jiné měně obchodované na mezibankovním trhu. Měnový forward lze sjednat ve všech měnách uvedených na kurzovním lístku, též v kombinaci s hladkou platbou, dokumentárním inkasem či dokumentárním akreditivem. Obchod je vždy uzavírán telefonicky s dealerem Klientských obchodů. Klient obdrží ke kontrole konfirmaci uzavřeného obchodu obsahující sjednané parametry obchodu. Rizika Zisk nebo ztráta z cizoměnových transakcí je ovlivněn pohybem směnných kurzů.

Měnový forward Příklad Klient s bankou uzavřel měnový forward. Klient prodává 1 mil. EUR, kupuje CZK, vypořádání obchodu za 1 měsíc. Sjednaný forwardový kurz FR 27,950. V den vypořádání je aktuální spotový kurz SR 28,000. Byl-li obchod sjednán jako spekulativní, pak klient jeho uzavřením utrpěl ztrátu 50 000 CZK. Byl-li obchod sjednán jako zajišťovací, pak klient tuto ztrátu chápe jako náklad za zajištění. Zajištění chrání klienta před natolik výraznou změnou kurzu, která by mu způsobila vážné finanční problémy nebo v krajním případě i bankrot.

Kotace forwardového kursu 1+IRCZK,D*t/360 FR(CZK/EUR)BID=SR(CZK/EUR)BID * ------------------------------------- 1+IREUR,L*t/360 1+IRCZK,L*t/360 FR(CZK/EUR)ASK=SR(CZK/EUR)ASK * ------------------------------------- 1+IREUR,D*t/360 kde : FR - forwardový kurs SR - spotový kurs IR - úrok.sazby depozitní a zápujční, D,L t - doba splatnosti forwardového kontraktu v počtu dní

Parita úrokové míry Krytá úroková parita Nekrytá úroková parita SR * (1 + IRD) = (1+ IRF) * SRe Nekrytá úroková parita SR * (1 + IRD) = (1+ IRF) * FR

Forwardový obchod Operace prostřednictvím OTC, délka nejčastěji do 1 roku Při přímé kotaci by měl forwardový kurs odpovídat součinu spotového kursu a poměru úrokových faktorů pro domácí a zahraniční měnu S délkou dospělosti/maturity/ roste spread / klesá výhodnost pro klienta/ Operace nejsou standardizovány, banky určují technické minimum /20 tis. EUR/

Uzavřená a otevřená devizová pozice Kriteria hodnocení devizové pozice Kvantitativní výše Doba dospělosti Způsob a výše úročení

Uzavřená a otevřená devizová pozice Příklad uzavřené devizové pozice: /banka/ aktiva pasiva devizový úvěr klientovi termínový vklad 1 mil. EUR 1 mil. EUR splatnost k 30.10.08 k 30.10.08 Fix úrok sazba 5% fix úrok sazba 5% Porušení každého z kriterií znamená otevření pozice

Uzavřená a otevřená devizová pozice Příklad 1. otevřená devizová pozice: /banka/ aktiva pasiva devizový úvěr klientovi termínový vklad 0,8 mil. EUR 1 mil. EUR splatnost k 30.10.08 k 30.10.08 Fix úrok sazba 5% fix úrok sazba 5% Porušení kriteria stejné výše devizových aktiv a pasiv Pozice krátká, v době splatnosti koupit 0,2 mil * (1+0,5) EUR na devizovém trhu Spekulace na znehodnocení EUR

Uzavřená a otevřená devizová pozice Příklad 2. otevřená devizová pozice: /banka/ aktiva pasiva devizový úvěr klientovi termínový vklad 1 mil. EUR 1 mil. EUR splatnost k 30.10.08 k 20.10.08 Fix úrok sazba 5% fix úrok sazba 5% Porušení stejné doby splatnosti Ke 20.6. koupit 1 mil EUR do 30.10.2008 Spekulace na zhodnocení EUR

Uzavřená a otevřená devizová pozice Příklad 3. otevřené devizové pozice: /banka/ aktiva pasiva devizový úvěr klientovi termínový vklad 1 mil. EUR 1 mil. EUR splatnost k 30.10.08 k 30.10.08 Úrok LIBOR +1% fix úrok sazba 5% Porušení stejného úročení devizových aktiv a pasiv Spojení kursového a úrokového rizika Spekulace na růst úrokových sazeb i na zhodnocení EUR

Zajištění otevřené devizové pozice hedging Otázky k volbě hedgingu: Jak zajistit otevřenou devizovou pozici? Jaký je rozdíl mezi krátkou a dlouhou pozicí? Jak hedgeovat? Kdy hedgeovat? Hedging na spotovém a forwardovém trhu a/ zajištění dlouhé pozice forwardovou operací b/ zajištění dlouhé pozice pomocí peněžního trhu c/ zajištění krátké devizové pozice forwardovou operací nebo pomocí peněžního trhu /líný hedger/

Hedging česky zajišťování rizik, je snaha podniku nebo jiné entity ochraňovat své hospodářské výsledky od vlivu pohybů kurzů různých instrumentů obchodovaných na kapitálových trzích. Mezi základní typy hedgingu patří řízení měnového rizika, které spočívá v pohybu kurzů dvou měn (např. EUR/CZK, USD/CZK), a rizika plynoucího ze změny cen komodit, kterou může být ropa, benzín, zlato ad.

Zajištění měnového rizika Měnové riziko je především relevantní pro společnosti, které se zabývají exportem nebo importem zboží a služeb, popřípadě je část její cash flow z nějakého důvodu složena z jiné než domácí měny. Česká republika je zemí aktivní v oblasti zahraničního obchodu a 78,2% veškerého zahraničního obchodu (z toho 85,2 % vývoz a 70,9 % dovoz) je s 27-mi zeměmi Evropské unie. Dalším příkladem investora vystavujícího se měnovému riziku je například podnik, jehož náklady na výrobu produktů v zahraniční zemi jsou denominovány v jiné měně než v té, ve které bude daný podnik realizovat tržby z tohoto produktu. Tehdy se podnik vystavuje měnovému riziku, kdy změna kurzů dvou měn může vyústit ve snížení zisku nebo ve ztrátu. 

Zajištění dlouhé pozice forwardovou operací aktiva /banka / pasiva Směnka v EUR depozita v CZK 1,05 mil. EUR Z mil. EUR splatnost k 30.10.09 k 30.10.09 Zajištění rozvahy na očekávaný pokles CZK forwardovým prodejem 1,05 mil. EUR při kursu FRBID kotovaném kupujícím- podrozvaha: Forward prodej EUR 1,05 mil EUR FR (CZK/EUR)BID splatno k 30.10.2009

Hedging dlouhé pozice pomocí peněžního trhu POSTUP Přijetí úvěru v EUR Konverze do CZK na spotovém trhu Vytvoření termínovaného depozita v korunách u jiné banky

Hedging v dlouhé pozici pomocí peněžního trhu – schema bilance Aktiva /banka / pasiva Směnka v EUR 1,05 mil. EUR splatnost k 30.10.09 Termínový vklad v CZK Úvěr v EUR Splatno k 30.10.2009 splatno k 30.10.2009 výše vkladu: výše úvěru: 1,05 mil. EUR 1,05 mil. EUR ------------------- * SRBID ------------------------ 1+ IR EUR,L * t/360 1+ IR EUR,L * t/360

Hedging v krátké pozici pomocí forwardu – schema bilance Aktiva /banka / pasiva devizový závazek v EUR 2,2 mil. EUR splatnost k 30.10.09 Forwardový nákup EUR 2,2 mil.EUR FR(CZK/EUR) ASK Splatno k 30.10.2009

Hedging v krátké pozici pomocí peněžního trhu – schema bilance Aktiva /banka / pasiva devizový závazek v EUR 2,2 mil. EUR splatnost k 30.10.09 Termínový vklad v EUR Úvěr v CZK Splatno k 30.10.2009 splatno k 30.10.2009 výše vkladu: výše úvěru: 2,2 mil. EUR 2,2 mil. EUR ------------------- --------------------- * SR ASK 1+ IR EUR,D * t/360 1+ IR EUR,D * t/360

Swapové operace Swapová operace je časově omezená výměna prostředků v jedné měně za prostředky v druhé měně a následným převodem zpět /bance/ při pevně stanovených kurzech obou měn .

Swapové operace Devizové swapy dvou různých měn – foreign exchange swaps Měnové swapy – currency swaps Měnově úrokové swapy – cross currency interest rate swaps

Swapové operace Devizové swapy dvou různých měn – v jediném okamžiku dvě operace na stejnou částku se stejnou protistranou Typy swapů Kombinace spot a forward Forward – forward Velmi krátké swapy/owernight/

Kotace swapových sazeb (IRCZK,D – IREUR,L) * t /360 SWAP RATE BID= ----------------------------------- * SRMID 1 + IREUR,L) * t /360 klient devizu promptně nakupuje a termínově prodává zpět/bance/ (IRCZK,L – IREUR,D) * t /360 SWAP RATE ASK = ----------------------------------- * SRMID 1 + IREUR,D) * t /360 klient devizu prodává promptně a nakupuje zpět termínově Kde SR MID je spotový kurs střed

Swapové operace Měnové swapy – currency swaps Měnově úrokové swapy – cross currency interest rate swaps

Měnové swapy – currency swaps Měnově úrokové swapy – cross currency interest rate swaps Umožňují konverze pravidelných /úrokových/ plateb z jedné měny do druhé Swapují se jistiny i opakující se platby/úrokové/ Fixed to fixed swap Floating to floating Fixed to floating /and vice versa/

Fixed to fixed swap - příklad Česká firma získá 10 mil. EUR na pětiletý úvěr, za který platí 5% p.a. v pololetních splátkách. Eliminuje kursové riziko úrokových plateb konverzí úvěru na 240 mil Kč ve swapovém domě/dcera banky/, který pololetně za 3,5% z 240 mil Kč provádí platby 2,5 % pololetních úroků z 10 mil. EUR po dobu 5 let. Za 5 let vrací swapový dům české firmě 10 mil. EUR za 240 mil Kč bez ohledu na spotový kurs.

Fix to floating příklad Česká firma získá úvěr 10 mil. EUR na 5 let za fix 5% p.a. Její domácí příjmy v CZK silně cyklicky kolísají a proto nabízí swapovém u domu za provádění pololetních úrokových plateb 2,5% v EUR pohyblivou úrokovou sazbu PRIBOR + 1pct. bod /marže jako riziková přirážka/

Úkoly k procvičení Vypočítejte kotaci forwardového kursu podle aktuálních údajů z peněžního trhu ČR Vypočítejte kotaci swapového kursu podle aktuálních údajů z peněžního trhu ČR