Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům."— Transkript prezentace:

1

2 Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům

3 Vládní program na podporu exportu České republiky MPO –Hájí obchodní zájmy České republiky v EU, WTO, OECD. –Podílí se na odstraňování obchodních bariér. –Podporuje českou oficiální účast v mezinárodním obchodě atd. EGAP ČEB CzechTrade MZV –Státem vlastněná pojišťovací společnost, která pojišťuje tržně nepojistitelná teritoriální a komerční rizika. –Státem vlastněná banka, která financuje export formou podpořeného úvěrování. –Poskytuje poradenství a podporu exportu. –Poskytuje individuální poradenství. –Poskytuje exportní vzdělávání. –Vykonává a koordinuje zahraniční politiku ČR v oblasti vnějších ekonomických vztahů včetně rozvojové spolupráce a humanitární pomoci.

4 ČEB - banka pro český export Tvoří již od roku 1995 nedílnou součást státní proexportní politiky. Je 100% vlastněna státem. Má rating Moody’s a Standard&Poors’s na úrovni České republiky. Poskytuje financování především v EUR a USD. Zajišťuje zejména typy financování, které jsou pro komerční banky obtížně realizovatelné z důvodu vývozu do zemí s vyšší mírou teritoriálního a komerčního rizika, dlouhé doby splatnosti, financování velkého objemu či složité struktury financování. Využívá pojistné krytí EGAP. Poskytuje financování v souladu s pravidly WTO, OECD a EU.

5 Pomoc českým exportérům ČEB poskytla financování do 28 zemí světa s největším podílem v Rusku, Slovensku, Turecku a Ázerbájdžánu. Podpora exportérů všech velikostí včetně SME. Role ČEB je nezastupitelná především při poskytování úvěrů, které neposkytují klasické komerční banky (kvůli rizikovosti teritoria či specifiku exportní komodity) tak, aby čeští exportéři mohli konkurovat na mezinárodních trzích za podmínek srovnatelných s těmi, které má jejich zahraniční konkurence. Další výhody financování – vysoké objemy, dlouhá splatnost, nízká marže Některá teritoria vyžadují účast státní banky dodavatele na financování. Doplňujeme služby nabízené domácím bankovním systémem. ČEB poskytuje financování i ve spolupráci s českými komerčními bankami (klubové / syndikované úvěry).

6 Struktura úvěrového portfolia podle cílové země vývozu k 31. 12. 2015

7 Export ČR vs. portfolio ČEB podle rizikové klasifikace 2014 Zdroj: OECD, MF GŘC, statistika ČEB

8 Vývoj poskytnutých úvěrů 1996-2014 8

9 Struktura úvěrového portfolia podle sektoru 9 k 31. 12. 2014 (celkem 86,1 mld. Kč)

10 Produkty České exportní banky Klient Produkt ČESKÝ EXPORTÉR Předexportní úvěr (financování výroby či V&V pro export) Dodavatelský úvěr Záruky za dodavatele Odkup exportních pohledávek (bez či s postihem) ČESKÝ INVESTOR Financování investic v zahraničí ZAHRANIČNÍ IMPORTÉR Přímý odběratelský úvěr BANKA IMPORTÉRA Nepřímý odběratelský úvěr BANKA EXPORTÉRA Nepřímý dodavatelský úvěr

11 Struktura úvěrového portfolia podle typu úvěru (dle podílu na objemu) k 31. 12. 2014 (celkem 86,1 mld. Kč) 11

12 Přímý exportní odběratelský úvěr (příjemcem úvěru je zahraniční importér) 1.Smlouva o vývozu, jejímž předmětem je dodávka zboží a/nebo služeb 2.Úvěrová smlouva 3.Smlouva o pojištění exportních úvěrových rizik 4.Dodávka zboží a/nebo služeb 5.Čerpání odběratelského úvěru přímo ve prospěch exportéra 6.Splácení úvěru 12

13 1.Smlouva o vývozu, jejímž předmětem je dodávka zboží a/nebo služeb 2.Mezibankovní úvěrová smlouva 3.Smlouva o pojištění exportních úvěrových rizik 4.Úvěrová smlouva 5.Dodávka zboží a/nebo služeb 6.Poskytnutí odběratelského úvěru prostřednictvím banky dovozce 7.Poskytnutí úvěru z prostředků získaných od České exportní banky 8.Čerpání odběratelského úvěru přímo ve prospěch exportéra 9.Splácení úvěru dovozcem jeho bance 10.Splácení úvěru bankou dovozce České exportní bance 13 Nepřímý exportní odběratelský úvěr (příjemcem úvěru je banka zahraničního importéra)

14 Základní podmínky financování 14 1.vývozním úvěrem lze financovat 85 % celkové hodnoty vývozního kontraktu (české dodávky + dodávky třetích stran) a místní dodávky do výše 30 % celkové hodnoty vývozního kontraktu 2.splatnost dle pravidel OECD, max. 8,5-10 let podle země vývozu 3.min 15 % hodnoty vývozního kontraktu platí dovozce předem přímo vývozci 4.jistina a úroky se splácí ve stejných splátkách, nejméně jednou za 6 měsíců 5.alespoň 50 % dodávek musí být českého původu

15 Děkuji za pozornost Ing. Martin Barteš ředitel odboru strukturované financování Česká exportní banka a.s. E: martin.bartes@ceb.cz M: 730 193 805 www.ceb.cz


Stáhnout ppt "Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům."

Podobné prezentace


Reklamy Google