Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální."— Transkript prezentace:

1 Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální

2 Akcie Je cenný papír, s nímž jsou spojena práva akcionáře jako společníka podílet se na řízení společnosti a jejím zisku. Akontace Část ceny zboží pořizovaného na splátky, kterou klient hradí předem v hotovosti.

3 Banka Banka nabízí řadu finančních služeb pro své zákazníky. Bankovní převod Přímý elektronický převod peněžních prostředků z jednoho účtu na druhý. Blokace karty Zablokování platební karty na žádost klienta, např. při ztrátě nebo krádeži platební karty.

4 Cestovní šek Zvláštní druh šeku, který lze zakoupit především v bankách. Je určen jako náhražka peněz pro cesty do zahraničí, protože je jako platidlo všeobecně mezinárodně uznávaný a je možné jej směnit ve většině bank v zahraničí, větších obchodech a hotelích.

5 Disponibilní zůstatek Částka k dispozici na účtu. Dlužník Ten, kdo je povinen věřiteli splatit poskytnutou finanční částku včetně úroků.

6 Embosovaná platební karta Platební karta, která je kromě elektromagnetického proužku vybavena reliéfním písmem.

7 Fixní úroková sazba Úroková sazba, která je stanovena pevně na celou dobu splatnosti úvěru.

8 Hotovost V běžném jazyce hotovost znamená peníze ve fyzické podobě, jako jsou bankovky a mince. Hypotéka je půjčka na dům nebo pozemek, kdy banka půjčuje dlužníkovi peníze, které ten splácí v průběhu dohodnutého období, navýšené o úroky.

9 Internetové bankovnictví Bankovní služba nabízená na internetu zahrnuje přístup k běžnému a spořícímu účtu. Inkaso Pokyn k provedení platby z účtu klienta. Touto formou se obvykle hradí pravidelné platby.

10 Jistina Je výše poskytnutého úvěru, která je uvedena v úvěrové smlouvě a z níž jsou účastníkem jako dlužníkem placeny úroky, věřiteli, který tento úvěr poskytl.

11 Kontokorent Kontokorentní úvěr je množství peněz, o kterou odchozí platba přesahuje zůstatek na běžném platebním účtu. Kreditní karta Kreditní karta je úvěrový prostředek. Může usnadnit nakupování, ale měla by se používat zodpovědně tak, aby měl spotřebitel stálou kontrolu nad svými financemi.

12 Leasing Nákup zboží formou finančního pronájmu. nejčastěji se využívá při koupi automobilů. Na počátku je třeba zaplatit akontaci, tj. část ceny zboží v hotovosti, dále se platí stejná výše splátek.

13 Měnový kurz Cena měny vyjádřená v jednotkách jiné měny. Mobilní bankovnictví Jedna z možností využití přímého elektronického bankovnictví.

14 Nulové navýšení Zvláštní případ prodeje na splátky, kdy se součet splátek a akontace rovná pořizovací hodnotě věci.

15 Obstavit Obstavit znamená zejména úkon vedoucí k zajištění práva věřitele na majetek dlužníka. Používá se k zajištění majetku a peněžních hotovostí.

16 PIN Je tajné číselné heslo. Je používán pro peněžní bankomaty a při nákupech. Platební karta Karta, s jejíž pomocí lze platit za zboží a služby u většiny prodejců a vybírat hotové peníze v bankomatech. Pojištění Pojištění je způsob, jak zabezpečit majetek, nápad, osobu, nebo prakticky cokoliv, co má nějakou hodnotu,

17 RPSN Představuje úhrn poplatků, které musí dlužník v souvislosti s poskytnutým úvěrem, za celou dobu trvání svého závazku zaplatit.

18 Splátkový kalendář Splátkový kalendář je rozpis, který stanoví podrobnosti každé platby v souvislosti s úvěrem, jako je například hypotéka na dům. Splatnost Určité datum, ke kterému je nutno dostát finančním závazkům.

19 Trvalý platební příkaz k úhradě Příkaz k opakovanému převodu peněz z účtu držitele na jiný účet.

20 Úroková sazba Úroková sazba je procentuální částka z celé sumy peněz, které jsou buď zhodnoceny, nebo vypůjčeny.

21 Výběr hotovosti Služba umožňuje držiteli karty výběr hotovosti, a to buď prostřednictvím bankomatu nebo na přepážce v bance, až do určitého limitu. Vklad Bankovní vklad je proces, při kterém zákazník bance svěřuje své peníze. Výpis z účtu Je to dokument, který zaznamená uskutečněné bankovní transakce.

22 Zůstatek na účtu Částka, která je v určitém okamžiku evidována jako stav na účtu držitele účtu. Může jít o zůstatek kreditní či debetní, tedy částku, která je držiteli skutečně k dispozici, nebo kterou naopak držitel účtu bance v daném okamžiku dluží.

23  http://www.penizechytre.cz/ http://www.penizechytre.cz/  http://www.financnigramotnost.eu/stranka/clanky-a-informace/slovnik- vyrazu/12/#o http://www.financnigramotnost.eu/stranka/clanky-a-informace/slovnik- vyrazu/12/#o  http://www.businessinfo.cz/cz/rubrika/slovnik-bankovnich-a-financnich- pojmu/1000728/ http://www.businessinfo.cz/cz/rubrika/slovnik-bankovnich-a-financnich- pojmu/1000728/  http://www.rfpplus.cz/rodinne_finance/financni_slovnik.php http://www.rfpplus.cz/rodinne_finance/financni_slovnik.php


Stáhnout ppt "Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální."

Podobné prezentace


Reklamy Google