Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Advertisements

Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_20.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_19_SPRAVNI_PRAVO.
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Správa sociálního zabezpečení
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Název vzdělávacího materiálu
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Informace a informační zdroje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lidská práva Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu lidských práv a Listiny základních práv a svobod. Předpokládá se, že žáci mají přístup.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Všeobecná deklarace lidských práv (výtah)
Komunikace a interakce
Lidská práva Mgr. Vladimír Velešík.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Správa sociálního zabezpečení
Rovnice s absolutními hodnotami
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
6. ÚSTAVNÍ PRÁVO 1. M ON.
Právní základy ochrany osobnosti fyzické osoby v občanském právu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Co je to právo? Právo je soubor norem, vydaných a uznaných státem, které jsou pro společnost závazné a jejichž zachování je vynucováno státní autoritou. Tyto normy regulují chování společnosti. Pomocí zákazů příkazů a dovolení stanoví, jaké má chování ve společenských vztazích být. (Jedna z mnoha definicí)

Svoboda Svoboda je mezilidský vztah založený na existenci osobní nezávislosti jedince. Její uskutečňování je omezeno určitými hranicemi (stanovenými právem a chráněnými autoritou státu). Základem svobody je nezávislost. Svoboda je otevřený životní prostor, v němž se můžeme svobodně a samostatně rozhodovat.

Každá svoboda má své hranice Každá svoboda má své hranice. Jestliže se někdo rozhodne získat majetek krádeží, překračuje tak hranice své svobody (stanovené zákonem) a omezuje tak svobodu druhého. Potom musí strpět postih, který mu zákon určuje a o němž rozhodne soud. To znamená nést právní zodpovědnost.

Základní práva a svobody Základní práva a svobody jsou upraveny ústavními zákony a mezinárodními smlouvami na ochranu lidských práv. (Listina základních práv a svobod) Jedná se o práva nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná. To znamená, že se jich nelze dobrovolně vzdát, nelze je na nikoho převést, nezaniknou ani uplynutím času a nikdo je nikomu nemůže odejmout či zrušit. Jsou to ty nejdůležitější právní záruky života, zdraví, osobní svobody a majetku, které člověk nebo občan v daném státě má.

Rovnoprávnost Rovnoprávnost neznamená absolutní rovnost – rovnost ve výsledcích, ale rovnost lidí před zákonem, který každému měří stejně, rovnost životních šancí.

5 základních okruhů práva 1. základní lidská práva a svobody; 2. politická práva; 3. práva národnostních a etnických menšin; 4. hospodářská, sociální a kulturní práva; 5. právo na soudní a jinou právní ochranu.

Základní listina práv a svobod ČR U nás přijata r. 1992; Stala se součástí ústavního pořádku ČR; Je složena z preambule a 6 hlav (44 článků); věnují se 5 základním okruhům práv. Koncepce listiny vychází z mezinárodních úmluv o lidských právech, zejména z Evropské úmluvy o lidských právech a Všeobecné deklarace OSN o lidských právech. Listina obsahuje výčet práv zaručených buď všem lidem (např. právo na život), nebo pouze občanům (např. volební právo).

K zamyšlení : Zamyslete se nad citáty slavných a pokuste se o jejich vysvětlení. Nikdy nebude svobodný pro mne, kdo ve strachu žije. Horatius Člověk je odsouzen ke svobodě. Jean Paul Sartre Vždyť služba filozofii je již svoboda. Seneca Kdy člověk jedná svobodně? Pouze tehdy, když jedná nutně. Ludwig Feuerbach

Největším životním nebezpečím pro každou bytost je, že ztrácí sebe samu. Proto je nesvoboda vlastním smrtelným nebezpečím pro člověka. Karl Marx Pravda trpí často více horlivostí svých zastánců než nevraživostí odpůrců. Thomas Paine   Spravedlnost bez síly a síla bez spravedlnosti je strašné neštěstí. Joseph Joubert  Tento úkol je zároveň i podmětem k diskuzi, co to vlastně svoboda je a jak jí chápeme.

Použité zdroje DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborné školy a pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 326 s. ISBN 80-723-5233-4. EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN 80-862-8568-5. Citáty.In: Citaty [online]. [cit. 2013-12-09]. Dostupné z: <http://citaty.kukulich.cz/temata/spravedlnost> Sbírka zákonů. In: Sbirka [online]. [cit. 2013-12-09]. Dostupné z: <http://www.sbirkazakonu.info/listina-zakladnich-prav-a-svobod/>