VY_32_INOVACE_Sikorova_

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Podnikatelé vs. zaměstnanci
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Bezpečné stroje Nařízení vlády 24/2003 Sb. CE.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Hygiena a bezpečnost při práci
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Dokumentace k zajištění BOZP
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI. Základní právní předpisy BOZP -stanovují práva a povinnosti zaměstnanců, vedoucích zaměstnanců a managementu v.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_08.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
BOZP při práci ve výškách
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Název projektu: Moderní škola
Autor: Ing. Sikorová Renata
Domovní elektrická instalace
Charakteristika a význam obchodního provozu, činitelé OP.
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ I.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO operace – skladování, expedice
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Ostatní evidence
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace
Autor: Ing. Sikorová Renata
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Systém komplexní mechanizace
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO členění podle forem činnosti
VY_32_INOVACE_Sikorová Prodej zboží – vlastní prodej zboží
Evidence pracovních úrazů a další evidence
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Evidence peněžních prostředků a obalů
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci RIZIKA
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
VY_32_INOVACE_Sikorová_
Chladící a mrazící zařízení, zařízení pro měření množství zboží
Autor: Ing. Sikorová Renata
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
VY_32_INOVACE_Sikorová_
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Sikorova_09-1-09 PRODEJNA Bezpečnost práce VY_32_INOVACE_Sikorova_09-1-09 Autor: Ing. Sikorová Renata Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Žáci se seznámí se: zákonnou normou upravující bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci; základními předpisy bezpečnosti práce; povinnostmi zaměstnavatelů při dodržování bezpečnosti; povinnostmi zaměstnanců při dodržování bezpečnosti; nejdůležitějšími zásadami při práci. Zde napište, k čemu bude DUM použit. (např. úvod do tématu ..., nebo procvičování …, atd.)

ochraně a bezpečnosti práce je třeba věnovat zvýšenou pozornost; pracovní úraz může mít nepříjemné důsledky jak pro pracovníky, tak pro obchodní firmy; zaměstnanci mají právo na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, na informace o rizicích jejích práce; práva a povinnosti upravující bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci upravuje zákoník práce, navazující vyhlášky a vládní nařízení; povinnosti podnikatelů, pracovníků prodejen i žáků je , aby dodržovali bezpečnostní předpisy.

Povinnosti zaměstnavatele zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci; u nového pracovníka zajistit vstupní bezpečnostní školení, zajistit preventivní lékařskou prohlídku; pracovníky zařazovat na práci s ohledem na jejich zdravotní stav a odbornost; poskytovat zaměstnancům ochranné pomůcky; zajistit zákaz kouření dle zvláštních předpisů; zajistit bezpečné pracoviště – konstrukčně i prostorově;

Povinnosti zaměstnanců dbát o svou bezpečnost i spolupracovníků; dodržovat předpisy bezpečnosti práce; podrobit se lékařským prohlídkám; při práci dodržovat stanovené postupy, používat pracovní prostředky a ochranné pomůcky; nepožívat alkoholické nápoje a jiné návykové látky, nekouřit na pracovišti; nadřízenému hlásit nedostatky a závady na pracovišti; pracovní úrazy bezodkladně hlásit svému nadřízenému;

Nejdůležitější zásady při práci v prodejně stroje, pracovní nástroje musí být udržovány v bezpečném stavu; nespouštět stroje bez krytu (při čištění a opravách); přeštipovat ocelové pásy a dráty na boku bedny, aby se nemohly vymrštit; zboží stohovat do výšky 2,5m; hlavní cesty (chodby, schodiště) musí být volné a dobře osvětlené; obaly a manipulační prostředky musí být uloženy na místě k tomu určeném.

Příčiny úrazů poranění při manipulaci s nářezovými stroji, noži a sekáčky; uklouznutí na modré podlaze; pády z výšky; poranění při rozbití skleněných obalů; pády způsobené nepořádkem na pracovišti, nedostatečným osvětlením; v důsledku vadné elektroinstalace nebo neodborným zacházením.

POUŽITÁ LITERATURA 1. Název knihy. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště obor Prodavač Místo vydání: Olomouc Nakladatelství Olomouc, s. r. o. Lazecká 70a, 772 00 Olomouc, Rok vydání 2001. ISBN 80-7182-131-4. 2. Název knihy. Obchodní provoz, Místo vydání: Český Těšín Nakladatelství Fortuna, Praha 1 Rok vydání 2003 ISBN 80-7168-845-2.