Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana."— Transkript prezentace:

1 Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana zdraví při práci

2

3

4 Základním předpisem BOZP je Zákoník práce. K základním bezpečnostním normám patří: - rezortní prováděcí předpisy. Nejčastější příčinou úrazů při stavebních tesařských pracích je: - používání nebezpečných a nesprávných pracovních postupů - nedokonalého a nedostatečně spolehlivého bezpečnostního zařízení!!!

5 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Při práci ve výškách je nečastější příčinou: chybějící zábradlí nebo ochranné hrazení nepoužívání osobních ochranných pásů nedostatečné upevnění materiálů a předmětů při dopravě do výšky Při práci s dřevoobráběcími stroji zachycení nekrytými nebo nedostatečně zakrytými pohyblivými částmi strojů zásah elektrickým proudem vinou špatné elektrické instalace.

6 Význam a úlohy hygieny práce a vliv pracovního prostředí na zdraví pracujících Pod pojmem hygiena práce rozumíme ovlivňování pracovního procesu a pracovního prostředí, vytvářením hygienických pracovních podmínek. Jejich zabezpečení odstraňuje příčiny ohrožující zdraví a životy pracujících, a to zejména chorobami z povolání. Mezi negativní vlivy působící na zdraví pracujících patří nevyhovující osvětlení, hluk, příliš vysoká nebo nízká teplota, nevhodné složení vzduchu a škodlivý účinek chemických látek v ovzduší. Vlivy které mohou nepříznivě ovlivňovat nervovou soustavu a duševní život lidí jsou jednotvárnost a monotónnost pracovního prostředí a pracovních procesů, ale i postavení a úloha pracovníka v kolektivu


Stáhnout ppt "Základní p ř edpisy o BOZP Osobní ochranné pracovní prost ř edky Organizace pracovišt ě, prevence rizik a úraz ů a nemocí z povolání Bezpečnost a ochrana."

Podobné prezentace


Reklamy Google