Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Maslovsky_ 03-3-17- Technické požadavky na výrobky
Bezpečnost práce na EZ VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky Autor: Ing. Jaromír Maslovský Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace DUM vysvětluje jaké požadavky jsou kladeny na výrobky v elektrotechnice z hlediska bezpečnosti, které normy se těmito výrobky zabývají, značení výrobků.

3 ZÁKLADNÍ POJMY Výrobek - jakákoliv věc, určena k uvedení na trh jako nová nebo použitá Uvedení výrobku na trh - okamžik, kdy je výrobek na trhu EU poprvé předán nebo nabídnut k předání za účelem používání Výrobce - osoba, která vyrábí nebo i jen navrhla výrobek a hodlá ho uvést na trh pod svým jménem

4 BEZPEČNÝ VÝROBEK Výrobce je povinen podle zákona č. 102/2001 Sb. (zákon o obecné bezpečnosti výrobků) uvádět na trh bezpečné výrobky. Bezpečný výrobek - výrobek splňující požadavky zvláštního právního předpisu. V ČR je to zákon č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky.

5 ZÁKON č.22/1997 Sb. Stanoví technické požadavky na výrobky.
Upravuje práva a povinnosti osob, které uvádějí nebo distribuují výrobky na trh. Upravuje práva a povinnosti osob pověřených k činnostem podle tohoto zákona, které souvisí s tvorbou a uplatňováním českých technických norem.

6 NORMY Česká technická norma je dokument schválený pověřenou právnickou osobou pro opakované nebo stálé použití, vytvořený podle tohoto zákona a označený písemným označením ČSN. V obchodním styku se používají podnikové normy, dále materiálové listy, technické dodací podmínky a obdobné technické specifikace.

7 DRUHY NOREM ČSN EN, ČSN IEC, ČSN ISO - české technické normy a mezinárodní IEC, ISO. EN - evropské normy vydává Evropský výbor pro normalizaci CEN a v elektrotechnice CENELEC. IEC - mezinárodní elektrotechnické normy vydává a publikuje Mezinárodní elektrotechnická komise (Ženeva). ISO - mezinárodní normy vydává Mezinárodní organizace pro normalizaci.

8 CERTIFIKACE Označení CE na stanoveném výrobku vyjadřuje, že výrobek splňuje technické požadavky stanovené ve všech nařízeních vlády, které se na něj vztahují. Obr.[1]

9 POUŽITÁ LITERATURA Česká republika. O technických požadavcích na výrobky. In: 22/1997 Sb. 1997, 6/1997. Česká republika. O obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků). In: 102/2001 Sb. 2001, 41/2001. Zákon č.22/1997 Sb.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky"

Podobné prezentace


Reklamy Google