Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Sikorová_

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Sikorová_"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Sikorová_09-1-14
PRODEJNA Práva a povinnosti zaměstnanců, hygiena a estetika pracovního prostředí VY_32_INOVACE_Sikorová_ Autor: Ing. Renata Sikorová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Žáci se seznámí s:
právy a povinnostmi, které vyplývají z pracovního poměru; pracovním řádem; Pojmy – pracovní atmosféra, estetika pracovního prostředí, ergonomie.

3 Základní povinnosti pracovat svědomitě a řádně podle svých sil a schopností, plnit pokyny nadřízených v souladu s právními předpisy; plně využívat pracovní dobu, plnit kvalitně, hospodárně a včas pracovní úkoly; dodržovat předpisy k vykonávané práci – technologické postupy, bezpečnost; řádně hospodařit se svěřenými prostředky, ochraňovat majetek před poškozením, ztrátou a zničením a nejednat v rozporu s oprávněnými zájmy zaměstnavatele.

4 Pracovní řád Zaměstnavatelé mohou vydávat pracovní řád, který
blíže rozvádí v souladu s právními předpisy ustanovení zákoníku práce. pracovní řád je závazný pro zaměstnavatele i zaměstnance; nabývá účinnosti dnem, který je v něm stanoven; všichni zaměstnanci musí být s pracovním řádem seznámeni; pracovní řád musí být zaměstnancům přístupný.

5 Hygiena a estetika pracovního prostředí
jsou významnou součástí obchodního provozu; zaměstnanci jej vnímají jako pracovní atmosféru, která působí na smysly; pracovní atmosféra – soubor vlivů, které působí na smysly, a které jsou vědomě i podvědomě vnímány jako individuální prožitek.

6 Fyzikální faktory pracovního prostředí
Osvětlení – má přímý vliv na pracovní činnost a spokojenost zaměstnanců – nesmí oslňovat, nevrhat stíny; Barevné řešení pracoviště – má psychologické i emocionální účinky spolu s osvětlením; Akustické podmínky – se zvyšováním hladiny mohou být nepříjemné až škodlivé a zdravotně závadné; Mikroklimatické podmínky (tepelné poměry na pracovišti) – vytváření tepelných stěn u vchodů prodejen, v mrazírnách, chladírnách, zamezit průvanu.

7 Ergonomické faktory pracovního prostředí
Představují faktory, které zajišťují optimální vztah mezi pracovníkem a vnějším prostředím; V obchodě tento vztah chápeme mezi pracovníkem, zákazníkem a obchodním zařízením. Ergonomická hlediska jsou důležitou podmínkou pro zvýšení pracovního výkonu.

8 POUŽITÁ LITERATURA Název knihy. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště obor Prodavač Místo vydání: Olomouc Nakladatelství Olomouc, s. r. o. Lazecká 70a, Olomouc, Rok vydání ISBN Název knihy. Obchodní provoz ,Místo vydání: Český Těšín Nakladatelství Fortuna, Praha 1 Rok vydání 2003 ISBN


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Sikorová_"

Podobné prezentace


Reklamy Google