Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kakao.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Převody čísel. soustav - opakování
Suroviny pro cukráře II. ročník
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu III.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování – sortiment cukrovinek, nečokoládové cukrovinky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suchary, strouhanka, macesy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Těstoviny Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Okyselení a přitučnění kůže I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Výroba dezertních hmot 1
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Diagnóza vlasu - metody
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mytí, smáčivost, emulgace I.
Výroba koblih Předmět: Technologie Pekař
Výroba šumivých prášků
Poškození vlasového stonku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hodnocení jakosti mouky:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba francouzského nugátu
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Sušení těstovin Předmět: Technologie Pekař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Výroba instantních prášků 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Chemické vlastnosti vlasu II.
Vlastnosti škrobového sirupu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Trvanlivé pečivo - extrudované výrobky
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká VÝROBA KAKAOVÉ HMOTY Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s výrobou kakaové hmoty a kakaového prášku. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Kakaová hmota, kakaový prášek, preparace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_20

Výroba základní kakaové hmoty Obr. 1 - Sušení kakaových bobů

Fermentované kakaové boby se nejdříve třídí a praží podle velikosti Pražením se odstraní vlhkost, podíl kyselin a nepříjemný zápach Jádro a slupky zkřehnou, lépe se uvolní klíček a slupky  jádra se snadněji drtí Rozdrcená jádra se melou na mlýnech mezi kovovými válci, která se otáčí rozdílnou rychlostí Hmota se stává tekutou, která se podle potřeby chladí nebo zahřívá Takto zpracovaná drť se nazývá KAKAOVÁ HMOTA a tvoří základní hmotu pro výrobu čokolád, kakaového prášku a kakaového másla

Preparace: Hmota se dále upravuje preparací; tj. přidáním zásaditých látek rozpuštěných ve vodě nebo vodní páře Účelem preparace je: Zlepšení chuťových vlastností kakaové hmoty Získání tmavšího zabarvení Snadnějšího odlisování kakaového másla

Výroba kakaového prášku Kakaový prášek jsou rozemleté výlisky z  kakaové hmoty Získají se lisováním při výrobě kakaového másla Výlisky se dále drtí na menší kousky a potom melou Kakaový prášek má být umletý co nejjemněji, aby se po uvaření nápoje co nejpomaleji usazoval Barva kakaového prášku je hnědá, chuť nahořklá, vůně kakaová

Instantní kakao: Je přípravek připravený mlhovým rozprašováním do sušících komor obr.2

Použití kakaového prášku: Nápoj z kakaového prášku je pochutinou i poživatinou Používá se v CV při výrobě krémů, šlehaných hmot K výrobě mléčných a smetanových zmrzlin obr.3

Skladování kakaového prášku: Sklady čisté, větrané, relativní vlhkost vzduchu Neměl by se skladovat s jinými potravinami Záruka 6 měsíců

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium, 1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr. 1: [online].[ cit 2013-3-20]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Secado_de_cacao_en_la_azulita.jpg Obr. 2: [online].[ cit 2013-3-20]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 3: [online].[ cit 2013-3-20]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zmrzlinov%C3%BD_poh%C3%A1r_s_jahodami.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.