Zákon o sociálním podnikání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Sociálně odpovědné zadávání veřejných zakázek Sdružení příjemců evropských dotací, z.s.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Sekce pro zaměstnanost Ministerstvo práce a sociálních věcí 1.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V OPERAČNÍM PROGRAMU ZAMĚSTNANOST. ENVIRONMENTÁLNÍ SOCIÁLNÍ PODNIK Karel Gregor , Praha.
Návrh věcného záměru zákona o stavebních úřadech - co by bylo, kdyby… Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o. 1.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Úřad práce České republiky
Josef Středula, předseda ČMKOS
Správa sociálního zabezpečení
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
STÁTNÍ FONDY.
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Stavební uzávěra základní informace
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podnikání
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Katedra veřejné ekonomie
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Správa sociálního zabezpečení
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Právo sociálního zabezpečení
Aktivní politika zaměstnanosti Společensky účelné pracovní místo
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
Občanské soudní řízení I.
SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ vypracovaly: Bc. Veronika Čížková, Mgr. Dana Alansari, Centrum fiktivních firem 2018.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Neziskové organizace po
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Neziskové organizace po
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném zákoně

Proces přípravy zákona Věcný záměr zákona byl zpracován odborem pro sociální začleňování Úřadu vlády (Agentura), spolugestoři jsou Ministerstvo práce a Ministerstvo průmyslu Momentálně bylo jednání o něm přerušeno v Legislativní radě vlády, jsou do něj zapracovávány připomínky LRV Pokud záměr vláda schválí, paragrafové znění zákona by mělo být připraveno do 30. 11. 2016 Účinný může být v roce 2018?

Základní rysy zákona Sociálním podnikem se bude moci stát obchodní společnost, nezisková organizace podnikající v rámci vedlejší činnosti, i fyzická osoba podnikající, O udělení statusu sociálního podniku bude na žádost subjektu rozhodovat Ministerstvo práce a sociálních věcí, žadatel bude muset mít alespoň 12 měsíců před podáním zaměstnance, aby bylo zřejmé, že to není fiktivní subjekt

Sociální podnik Bude povinen 50 % zisku reinvestovat do svého rozvoje a/nebo využít na „společensky prospěšnou činnost, zejména v oblasti životního prostředí, kultury, vzdělávání, pomoci znevýhodněným osobám nebo rozvoj místních společenství“ – je ovšem možné, že LRV doporučí vypuštění podmínky „společensky prospěšné činnosti“ Jeho činnost nebude narušovat veřejný pořádek Alespoň 30 % jeho příjmů bude z vlastních tržeb činnosti prováděné zaměstnanci sociálního podniku, Bude mít průhlednou strukturu vlastnictví – veřejnost konečných vlastníků (dle novely zákona proti praní špinavých peněz), omezení dceřiných společností, Zákon bude též obsahovat pravidla proti obcházení povinné 50 % reinvestice zisku

Integrační sociální podnik Status integračního sociálního podniku bude udělen osobě, která splňuje podmínky pro sociální podnik, a navíc Alespoň 30 % jeho zaměstnanců bude ze znevýhodněné skupiny a podnik jim bude poskytovat podporu v začleňování do společnosti, Znevýhodněnou skupinou se rozumí buď zdravotně postižení nebo sociálně znevýhodnění, což jsou: Osoby věkově znevýhodněné, s nízkou či obtížně uplatnitelnou kvalifikací, pečující o závislé členy domácnosti, s trestní minulostí, v bytové či hmotné nouzi, jinak ohrožené diskriminací na trhu práce

Benefity pro sociální podniky Nebudou přímo součástí zákona, kvůli nim bude nutné novelizovat jiné zákony Integrační SP budou mít navíc zvláštní benefity v rámci aktivní politiky zaměstnanosti, MPSV pro ně navrhuje systém uzavírání kontraktů s Úřady práce Návrh benefitů bude součástí Strategie rozvoje sociálního podnikání, která bude připravena do konce roku (možná, spíš později), uvažuje se například o: Zvýhodněních v oblasti veřejných zakázek – směrnice EU umožňuje vyhrazené veřejné zakázky pro zaměstnavatele sociálně znevýhodněných úvěry a záruky od Českomoravské rozvojové banky

Otázky k řešení v legislativním procesu Přípustný rozsah majetkové účasti veřejnoprávních subjektů (např. obcí) Otázka kdo povede evidenci sociálních podniků (MPSV nebo soudy?) Otázka participace zaměstnanců Otázka místního a environmentálního prospěchu Otázka zda se 50 % podíl reinvestovaného zisku bude počítat před nebo po zdanění

Děkuji za pozornost Kontakt: ziegler.ales@vlada.cz