Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daňové přiznání k dani z příjmů fo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daňové přiznání k dani z příjmů fo"— Transkript prezentace:

1 Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Tomáš Krůl, daňový poradce č. 5176

2 Osnova 1. Kdo musí podat daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob („DPFO“) II. Termín pro podání přiznání k DPFO III. Období, za které se DPFO podává IV. Kde a jak se přiznání podává V. Sazba daně VI. Dílčí základy daně a základ daně VII. Odečitatelné položky VIII. Slevy na dani IX. Vyplnění formuláře přiznání k DPFO X. Jak daň uhradit, žádost o přeplatek

3 I. Kdo musí podat daňové přiznání k dpfo
§ 38g zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů („ZDP“) Každý, jehož příjmy přesáhly Kč za zdaňovací období nebo dosáhl daňové ztráty. Kdo nepodává: a) Vaše roční příjmy nepřesáhly Kč, b) máte příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků pouze od jednoho anebo postupně od více plátců – podmínka prohlášení (pozor na solidární zvýšení), c) Vaše příjmy z ostatních činností podléhající DPFO nepřevyšují Kč, d) ze závislé činnosti a funkčních požitků máte příjmy pouze ze zahraničí a tyto jsou vyjmuty ze zdanění.

4 II. Termín pro podání dpfo
Daňové přiznání k DPFO musí být podáno do V případě zpracování a podání přiznání k DPFO daň. poradcem – do Možnost prodloužení lhůty – poplatek (např. příjmy ze zahraničí atp.)

5 III. Období, za které se DPFO podává
Zdaňovacím obdobím DPFO je vždy kalendářní rok bez výjimek (§ 16b ZDP).

6 IV. Kde a jak se přiznání podává
Jak? Elektronicky vs. papírově elektronicky – povinnost, pokud máte zřízenou datovou schránku nebo povinný audit; ostatní dobrovolně; papírově – osobně na podatelně nebo zaslání poštou. Kde? Místně příslušnému finančnímu úřadu dle místa bydliště; jakékoliv územní pracoviště v rámci kraje.

7 V. Sazba daně Sazba daně DPFO – 15 %
Solidární zvýšení daně – + 7 % (§16a ZDP)  pouze příjmy ze zaměstnání a podnikání Hranice pro solidární zvýšení – Kč

8 VI. Dílčí základy daně a základ daně
§ 6 ZDP – Příjmy ze závislé činnosti § 7 ZDP – Příjmy ze samostatné činnosti § 8 ZDP – Příjmy z kapitálového majetku § 9 ZDP – Příjmy z nájmu § 10 ZDP – Ostatní příjmy Základ daně = § 6 + § 7 + § 8 + § 9 + § 10 – daňová ztráta

9 VII. Odečitatelné položky
§ 15 ZDP a) hodnota darů, b) odečet úroků, c) penzijní připojištění, penzijní pojištění, doplňkové penzijní spoření, d) životní pojištění, e) odborové příspěvky, f) úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání (profesní kvalifikace). §34 ZDP a) výzkum a vývoj, b) podpora odborného vzdělávání.

10 VIII. Slevy na dani I. § 35ba odst. 1 a) základní sleva – 24 840 Kč,
b) sleva na manžela – Kč, c) sleva na invaliditu – Kč, d) rozšířená sleva na invaliditu – Kč, e) sleva na držitele průkazu ZTP – Kč, f) sleva na studenta – Kč, g) sleva za umístění dítěte – do výše minimální mzdy, h) sleva EET – Kč.

11 VIII. Slevy na dani II. § 35c ZDP – daňové zvýhodnění na vyživované dítě ve výši Kč ročně na jedno dítě, Kč ročně na druhé dítě a Kč ročně na třetí a každé další dítě; daňový bonus – max Kč; podmínka: daňový bonus může uplatnit poplatník, který ve zdaňovacím období měl příjem podle § 6 nebo 7 alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy.

12 IX. Formulář přiznání k dpfo

13 X. Jak daň uhradit, žádost o přeplatek
Úhrada daně – v hotovosti na pokladně, poštovní poukázkou, bezhotovostně převodem na účet Přeplatek – nutné požádat o vrácení přeplatku

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Daňové přiznání k dani z příjmů fo"

Podobné prezentace


Reklamy Google