CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.15 Téma: Chcete být jedničkářem.
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Oligosacharidy.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sloučeniny v organismech
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE F.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Základy organické chemie
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
CHEMIE - Metabolismus živin
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
CHEMIE - Test- vodík, kyslík
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE.0303.2E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Disacharidy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s nejvýznamnějšími disacharidy jejich významem, vlastnostmi a využitím v praxi Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Oligosacharidy, sacharosa, maltosa, laktosa, glukosa, fruktosa, galaktosa, enzym, amylasa, cukrová řepa, cukrová třtina, katamel, kulér, syřidlo, kyselina mléčná Datum 14.10. 2012

Disacharidy

patří do skupiny oligosacharidů tvoří je dvě molekuly monosacharidů mají sumární vzorec C12H22O11

Maltosa cukr sladový tvoří je dvě molekuly glukosy je obsažena ve sladu – naklíčený ječmen Obr.č.1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malt.JPG

maltosa vzniká rozkladem škrobu při klíčení, působením enzymů obsažených v klíčku je také produktem rozkladu škrobu enzymem amylázou při trávení potravy v ústech

maltosa dobře kvasí, je sladká, má charakteristickou chuť maltosa se proto používá při výrobě piva – obsah maltosy v pivu udává jeho stupňovitost

sacharosa cukr řepný tvoří ji glukosa a fruktosa vyrábí se z cukrové řepy (kořeny)  Obr.č.2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zuckerr%C3%BCbe.jpg Obr.č.3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SugarBeet.jpg Obr.č.4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zuckerr%C3%BCbenberg.jpg

vyrábí se také z cukrové třtiny (stébla) Obr.č.5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saccharum_officinarum_flowers.JPG Obr.č.6: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Florence_sugar_cane_mill.jpg

cukr řepný – kostky cukr třtinový Obr. č.7: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cuboid_sugar.jpg cukr třtinový Obr.č.8: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cane-sugar.jpg

bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě používá se jako potravinářské sladidlo zahřátím na vysokou teplotu karamelizuje karamel- polevy, krémy, náplně, zmrzlina…. karamel - potravinářské barvivo – kulér Obr.č.9: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Caramel-3.jpg

laktosa cukr mléčný tvoří ji glukosa + galaktosa obsažena mléce savců Obr.č.10: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpg

vyrábí se ze syrovátky (vzniká sražením mléka syřidlem-chymosim- enzym v žaludku sajících telat) bílá krystalická látka, není sladká, je velmi výživná kvašením (baktérie) – kyselina mléčná – výroba mléčných výrobků – srážení bílkovin

Otázky Který disacharid je tvořen glukosou a fruktosou? Co je to kulér? Proč se maltosa používá při výrobě piva? Kdy a jak vzniká maltosa v obilném zrnu ? Popiš využití laktosy.

zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A