Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž"— Transkript prezentace:

1 CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Chemie – obecná a anorganická Vzdělávací okruh Vybrané prvky Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s vlastnostmi vybraných prvků Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Sodík, draslík, měď, vápník, fosfor, hořčík, síra, halogeny, železo, zinek, zlato, stříbro, rtuť Datum

2 Vybrané prvky

3 Sodík Natrium – Na je lehký a stříbrolesklý kov
je měkký, lze ho krájet nožem používá se při výrobě sodíkových výbojek ve svítidlech pouličního osvětlení neonové lampy s přídavkem sodíku jsou zdrojem jasného světla Obr.č.1:

4 Draslík Kalium – K je lehký a stříbrolesklý kov
je měkký (měkčí než Na), lze jej krájet nožem je nestálý, využívá se málo, uplatnění mají jeho soli Obr.č.2:

5 Měď Cuprum – Cu kovově lesklá s červeným nádechem odolná proti korozi
použití – střešní krytiny, okapy, polovodiče slitiny – bronz (Cu + Sn), mosaz (Cu + Zn) Obr.č.3::

6 Vápník Calcium – Ca je měkký, lehký, reaktivní kov
výroba železa - odstraňování síry a kyslíku z taveniny železa a při výrobě oceli je významnou stavební látkou organismu Obr.č.4:

7 Fosfor Phosphorus - P je nekovový prvek
je důležitou látkou v živých organismech bílý fosfor - tvořen z molekul P4 červený fosfor vzniká zahřátím bílého fosforu na 250 °C černý fosfor je velmi stálý a svými fyzikálními vlastnostmi připomíná kovy

8 Hořčík Magnesium – Mg je středně tvrdý, lehký, tažný kov
nejčastěji se používají slitinami hořčíku s Al, Cu a Mn, které jsou známy pod názvem dural – odolné proti korozi Obr.č.5:

9 Síra Sulphur – S nekovový prvek žluté barvy
je součástí esenciálních aminokyselin, které jsou součástí bílkovin živých organizmů základní surovinou pro výrobu kyseliny sírové a vulkanizaci kaučuku Obr.č.6:

10 Halogeny chlor Cl (žlutozelený) plyn fluor F (nazelenalý) plyn
brom Br (červenohnědá) kapalina jód I pevná látka (tmavě fialové destičkovité krystalky), snadno sublimuje tvoří dvouatomové molekuly ve všech skupenských stavech

11 Železo Ferrum – Fe je poměrně měkké, světle šedé až bílé, je to ferromagnetický kov s malou odolností proti korozi vyrábí se ve vysokých pecích a zpracovává na ocel přídavkem různých prvků Ni, Cr, V, MN, W, Co - zušlechtění Obr.č.7:

12 Zinek Zincum – Zn je měkký lehce tavitelný kov
používá se při výrobě barviv jeho přítomnost v potravě je nezbytná pro správný vývoj organismu Obr.č.8:

13 Zlato Aurum- Au je chemicky odolný, velmi dobře tepelně i elektricky vodivý měkký drahý kov žluté barvy výroba šperků a jako měnová záruka při emisích bankovek je důležitým materiálem v elektronice odolným proti korozi Obr.č.9:

14 Stříbro Argentum – Ag je ušlechtilý kov bílé barvy
součást slitin pro použití v elektronickém průmyslu, jeho sloučeniny jsou nezbytné pro fotografický průmysl výroba šperků Obr.č.10:

15 Rtuť Hydrargyrum – Hg je těžký, toxický kovový prvek za normálních podmínek kapalná používá se jako náplň různých přístrojů – teploměrů, barometrů je součástí slitin –amalgámů Obr.č.11:

16 Otázky Které prvky se používají ve šperkařství?
Který halogen je kapalný a jakou má barvu? Co je to mosaz? Co je to ocel? Který prvek je součástí esenciálních aminokyselin?

17 zdroje Wikipedie Wikimedia Commons
Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc. Chemie A, vyd. Státní pedagogické nakladatelství, n.p., Praha 1984 jako svou první publikaci


Stáhnout ppt "CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž"

Podobné prezentace


Reklamy Google