CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMu CHE.0303.2E Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Biochemie Vzdělávací okruh Disacharidy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky s nejvýznamnějšími disacharidy jejich významem, vlastnostmi a využitím v praxi Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Oligosacharidy, sacharosa, maltosa, laktosa, glukosa, fruktosa, galaktosa, enzym, amylasa, cukrová řepa, cukrová třtina, katamel, kulér, syřidlo, kyselina mléčná Datum 14.10. 2012
Disacharidy
patří do skupiny oligosacharidů tvoří je dvě molekuly monosacharidů mají sumární vzorec C12H22O11
Maltosa cukr sladový tvoří je dvě molekuly glukosy je obsažena ve sladu – naklíčený ječmen Obr.č.1: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Malt.JPG
maltosa vzniká rozkladem škrobu při klíčení, působením enzymů obsažených v klíčku je také produktem rozkladu škrobu enzymem amylázou při trávení potravy v ústech
maltosa dobře kvasí, je sladká, má charakteristickou chuť maltosa se proto používá při výrobě piva – obsah maltosy v pivu udává jeho stupňovitost
sacharosa cukr řepný tvoří ji glukosa a fruktosa vyrábí se z cukrové řepy (kořeny) Obr.č.2: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zuckerr%C3%BCbe.jpg Obr.č.3: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SugarBeet.jpg Obr.č.4: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zuckerr%C3%BCbenberg.jpg
vyrábí se také z cukrové třtiny (stébla) Obr.č.5: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saccharum_officinarum_flowers.JPG Obr.č.6: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Florence_sugar_cane_mill.jpg
cukr řepný – kostky cukr třtinový Obr. č.7: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cuboid_sugar.jpg cukr třtinový Obr.č.8: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cane-sugar.jpg
bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě používá se jako potravinářské sladidlo zahřátím na vysokou teplotu karamelizuje karamel- polevy, krémy, náplně, zmrzlina…. karamel - potravinářské barvivo – kulér Obr.č.9: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Caramel-3.jpg
laktosa cukr mléčný tvoří ji glukosa + galaktosa obsažena mléce savců Obr.č.10: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpg
vyrábí se ze syrovátky (vzniká sražením mléka syřidlem-chymosim- enzym v žaludku sajících telat) bílá krystalická látka, není sladká, je velmi výživná kvašením (baktérie) – kyselina mléčná – výroba mléčných výrobků – srážení bílkovin
Otázky Který disacharid je tvořen glukosou a fruktosou? Co je to kulér? Proč se maltosa používá při výrobě piva? Kdy a jak vzniká maltosa v obilném zrnu ? Popiš využití laktosy.
zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A