Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Technologie Výrobce potravin Ročník: 3. Autor: Ing. Anna Novotná Výroba komprimátů 2 Anotace: Výkladová část hodiny Technologie oboru Výrobce potravin - cukrovinkář. Prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Výroba komprimátů Klíčová slova: Pojivá směs, komprimátová směs, lisování, balení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 6 Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_VP3_12
Výroba komprimátů Technologie výroby
Technologie výroby komprimátů Příprava pojivé směsi pro komprimáty Výroba komprimátové směsi Lisování komprimátů Balení
Příprava pojivé směsi Do duplikátorového kotle se odměří voda, mletá arabská guma, škrobový sirup Směs se vaří 2 hodiny při 100 °C Výsledná sušina směsi 68 % Směs se vychladí a přečerpá do nádoby s tukem Míchá se 8 – 10 min Směs se přečerpá se do homogenizátoru
Výroba komprimátové směsi Pojivá směs se smísí cukrem v homogenizátoru Míchá se 10 min. Přidá se roztok barvy Směs se ochutí Míchá se opět 10 min. Dále se zpracovává v granulátoru protlačováním přes síta Suší se v proudové sušárně při 50 – 60 °C Směs se skladuje 1-3 dny (ovocné s.) 2 – 6 dnů (mentolové s.)
Lisování komprimátů Suchá, homogenní, stejnoměrně vybarvená směs se okyselí k. citrónovou nebo vinnou Může se navlhčit Granulát se proseje a sype do násypek lisovacích strojů Tlak razníků se reguluje podle druhu výrobku Vylisované tablety se dopravují k balicím strojům
Balení komprimátů Výrobky o hmotnosti 6,3 g, 8 g, 19,5 g a 30 g se balí do papíru a etikety Výrobky o hmotnosti 50 – 100 g se balí do sáčků Zabalené výrobky se vkládají do kartonů nebo lepenkových krabic
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje SMÍŠEK JOSEF A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ ČOKOLÁDOVEN. Výroba cukrovinek a trvanlivého pečiva: Zaměření na výrobu cukrovinek Učební obor 06-94-2. Praha: Čokoládovny, o. p., Praha 4 - Modřany, str. 332, 1984. Foto archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Anna Novotná Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.