Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Aranžování Ročník: 1. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Rita Dlabalová Papírové materiály Anotace: Prezentace seznamuje žáky s jednotlivými druhy papírových materiálů. Je zaměřena na historii výroby papíru. Žáci se seznamují s jeho využitím a recyklací. Klíčová slova: Papír, papírová voština, dekoris, lepenka, celofán, recyklace, formát. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Rita Dlabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 46 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_AR1_07

3 Papírové materiály

4 Využití papírových materiálů

5 Papír papír je tenký, hladký materiál vyrábí se z vláknitých surovin
jejich původ je obvykle rostlinný (dřevo, bavlna, len, konopí) nejobvyklejší materiál je buničina vyrobená ze dřeva (většinou smrkového) původ surovin může být také živočišný (hedvábí, vlna), nerostný (sklo, čedič) nebo syntetický (polyamidy,polyestery)

6 Papír - historie původ - 105. n. l. v Číně
byl vyráběn z konopí, později z lněných hadrů nebyl tak kvalitní jako pergamen, ale byl levnější první papírny vznikaly od 12.stol. ve Španělsku, Itálii a Francii u nás začal vyrábět papír během vlády Karla IV. a další papírny vznikaly od 16. stol. (Zbraslav, Turnov, Velké Losiny…)

7 Výroba papíru ve středověku
Obr.1

8 Papírna ve Velkých Losinách
Obr.2

9 Využití papíru pro aranžérskou práci
Balicí papíry Lepenka, vlnitá lepenka Dekoris Papírová voština Celofán Pauzovací papír Ruční papír Novinový papír

10 Využití papírových materiálů - kašírování

11 Využití vlnité lepenky

12 Využití balicího papíru

13 Papírová voština Papírová voština – je lehký výplňový materiál s šestibokou strukturou FIXBOARD – je lehký obalový a fixační materiál, jehož základem je papírová voština Výhoda: levný materiál nízká hmotnost pevnost v tlaku šetrnost k životnímu prostředí plně recyklovatelná

14 Recyklace znovuuvedení papíru do oběhu šetří životní prostředí
úspora nákladů na likvidaci papír lze recyklovat 4 – 6x z použitého papíru se vyrábí plnohodnotné výrobky (obaly, noviny, izolace..)

15 Recyklace, recyklování
modrý kontejner recyklační symbol papíry vhodné k recyklaci (kancelářský papír, sešity, noviny, lepenka,reklamní letáky,časopisy) papíry nevhodné k recyklaci (mastné a znečištěné papíry, voskový a uhlový papír, použité papírové kapesníky, obvazy, upravené papíry Obr.3

16 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Obr.1 : [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 2 : [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr. 3 : [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: SZALAY, Július. Aranžování. 1. vydání. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1974, 335.s ISBN neuvedeno Ostatní foto – archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Rita Dlabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google