ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele ( dotazy )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Stavební zákon a územní plánování
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Půda – složka životního prostředí
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Právní předpisy jimiž se projednání řídí (obecně):  Stavební zákon  Zákon o posuzování vlivů na ŽP (EIA/SEA) 2.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Veřejně prospěšné stavby a opatření vymezená v ZÚR LK a jejich promítnutí do ÚPD obcí Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
PORADA OÚPSŘ S ÚÚP 13. června 2014 AKTUALIZACE ZÚR LK VYMEZOVÁNÍ KORIDORŮ DI A TI V ÚP Mgr. Tomáš Vaško Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Vybrané metodické pokyny k územním studiím
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Lhůta pro pořízení územní studie
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
PORADA S POŘIZOVATELI ÚPD V LK
Dotace obcím na zpracování územních plánů 2018 Roman Seitl, OÚPSŘ JMK
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Transkript prezentace:

ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele ( dotazy ) 25.4.2017 Pardubický kraj Olomoucký kraj kraj Vysočina Jihočeský kraj Zlínský kraj Rakousko Slovensko ZÚR JMK a ÚP ( dotazy ) seminář pro projektanty a pořizovatele Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017

Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) 25.4.2017 Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) Jak zapracovat záměr a VPS ze ZÚR JMK v době, kdy je již pro stavbu vydáno pravomocné územní rozhodnutí? Je možné „záměr“ uvést do stavových ploch? (Mikulov) Odpověď: jako „stavovou plochu“ (ve smyslu zastavěnou plochu) lze vyznačit pouze takovou plochu, na které je stavba již realizována, vydání územního rozhodnutí není pro vymezení „stavové plochy“ dostačující v odůvodnění záměru je pak možno už uvést podrobnosti dotýkající se realizace záměru, jako stav se objeví v ÚP až po zanesení údajů do katastru nemovitostí Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017

Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) 25.4.2017 Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) Jak se vypořádat se záměrem POP04 Opatření společná na vodních tocích Dyje a Kyjovka pro protipovodňová opatření (PPO) a vztah k požadavku na SEA hodnocení (např. ÚP Zaječí). (Břeclav) Odpověď: dle výroku ZÚR JMK jsou plochy v grafické části zobrazeny pouze schematicky plochy jsou vymezeny na základě podkladů poskytnutých Povodím Moravy s.p. projektant provede zpřesnění na základě Plánu dílčího povodí Dyje a Plánu dílčího povodí Moravy a přítoků Váhu, kde jsou záměry zpřesněny na základě stejných podkladů Povodí Moravy, s. p., z nichž vychází řešení ZÚR JMK SEA hodnocení – ÚP Zaječí – pokud orgán ochrany přírody nevyloučí vliv na NATURU – vždy nutno zpracovat SEA hodnocení Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017

Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) 25.4.2017 Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) Jakým způsobem by měli projektanti zpřesňovat koridory ze ZUR JMK pokud neexistují podrobnější podklady (studie, PD, atd.). Je k tomu nějaká metodika? (Břeclav) Odpověď: univerzální návod není, je třeba analyzovat a řešit podle konkrétní situace na základě konkrétních podmínek v území projektant může navrhnout zpřesnění koridoru vymezeného v ZÚR JMK vždy ve spolupráci s nositelem řešení vždy jednat a dohodnout s dotčeným orgánem v území se mohou objevit nové skutečnosti, které v ZÚR JMK nemohly být pro svou podrobnost zohledněny Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017

Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) 25.4.2017 Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) ZÚR JMK zpřesňují koridory vyplývající z PÚR ČR (např. koridor VRT VR1), bylo by možné poskytnout koridor této územní rezervy do územně analytických podkladů obcí včetně pasportu? (Břeclav) Odpověď: dle § 27 stavebního zákona údaje o území poskytuje pořizovateli ÚAP poskytovatel údajů, který přitom zodpovídá za správnost, úplnost a aktuálnost údajů OÚPSŘ nemůže zákonnou povinnost poskytovatele vztáhnout na sebe, nemůže odpovídat za správnost a aktuálnost údajů OÚPSŘ poskytuje data ZÚR JMK pro GIS/pro územně plánovací činnost, která ale nemohou nahradit data poskytovatele údajů pro ÚAP dle § 27 stavebního zákona Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017

Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) 25.4.2017 Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) Územní plán v podrobnostech území obce zpřesňuje cíle a úkoly vyplývající ze ZÚR JMK; dotčený orgán chce hájit stejné parametry koridoru pro „Přerovskou trať“ jako jsou v ZÚR JMK a nedal požadavky na zpřesnění. OŽP i v případě, že nedojde ke zpřesnění koridoru, požaduje zpracování SEA hodnocení. (Vyškov) Odpověď: studie proveditelnosti trati byla na ORP poskytnuta, na základě této studie a konkrétních podmínek v území projektant zpřesní koridor vymezený v ZÚR JMK a ve spolupráci s pořizovatelem řešení dohodne s dotčeným orgánem Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017

Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) 25.4.2017 Dotazy Dotazy ohledně aplikace ZÚR JMK do územních plánů (ÚP) V ZÚR JMK je krajská síť cyklistických koridorů vymezena pouze slovně výčtem dotčených obcí. Jak naplnit úkoly pro územní plánování stanovené v ZÚR JMK pro krajské cyklokoridory na území jednotlivých dotčených obcí zejména z hlediska návazností na sousední území, neexistuje-li (dle projektového manažera na úseku cyklistické dopravy na ORR) žádná dokumentace (např. vyhledávací studie), která by alespoň rámcově řešila možná umístění cyklotras v terénu a řešila návaznosti. (Znojmo) Odpověď: Pokud ORR jako koordinátor cyklistické dopravy nemá podklad, úkol stanovený v ZÚR JMK, tj. vymezení krajských cyklistických koridorů, provede projektant v součinnosti s obcí, pořizovatelem a ORR je nutno vyhledat a v širších souvislostech koordinovat cyklistické koridory na základě znalosti místních podmínek, pořizovatel v rámci prověření může pořídit územní studii nebo jiný podklad Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017

25.4.2017 ZÚR JMK – aplikace SEA hodnocení – informace orgánu posuzování vlivů na ŽP 1/3 Obecně potřeba SEA hodnocení vychází z Metodického doporučení pro příslušné úřady v procesu SEA vydaného MŽP Posuzování ÚP/změny ÚP, o kterém lze s jistotou předpokládat, že ve srovnání s vyhodnocením ZÚR nepřinese nové informace zakládající požadavky na úpravu řešení (tzn. koridor či plocha se nemění), nemá být ukládáno Mohou-li v důsledku zpřesnění řešení na úrovni ÚP/změny ÚP vyvstat nové, na úrovni ZÚR neposuzované vlivy na ŽP (vlivy, které pro svou podrobnost ZÚR nemohly hodnotit), měl by být uplatněn požadavek na SEA hodnocení Rozhodující je vždy správní uvážení orgánu SEA v jednotlivých případech Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 30. 11.2016

25.4.2017 ZÚR JMK – aplikace SEA hodnocení – informace orgánu posuzování vlivů na ŽP 2/3 K rozhodujícím okolnostem pro správní uvážení patří: zda bude plocha nebo koridor zapracován s podstatným zpřesněním nebo zda budou chráněny v rozsahu vymezeném v ZÚR zda jsou na úrovni ÚP známy podrobnější skutečnosti o prostoru vymezeném v ZÚR, které mohou zakládat vliv na ŽP nebo NATURU, který dosud nebyl posuzován zda vlastnosti území zahrnutého dle ZÚR do plochy (koridoru) jsou natolik diferencované, že různé varianty upřesnění se budou v dopadech na ŽP nebo NATURU výrazně lišit (tedy zda jsou podmínky v jedné části koridoru výrazně odlišné od druhé části) zda existuje možnost kumulativních vlivů záměru ze ZÚR s jinými záměry na místní úrovni, které v rámci posuzování ZÚR nemohly být uvažovány Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 30. 11.2016

25.4.2017 ZÚR JMK – aplikace SEA hodnocení – informace orgánu posuzování vlivů na ŽP 3/3 Ke konkrétním dotazům: záměr POP04: (Břeclav) v ZÚR JMK je zapracováno pouze schematické řešení, pokud v ÚP dochází k výraznému zpřesnění řešení – nutno zpracovat SEA hodnocení. Mohou-li v důsledku zpřesnění řešení na úrovni ÚP/změny ÚP vyvstat nové, na úrovni ZÚR neposuzované vlivy na ŽP (vlivy, které pro svou podrobnost ZÚR nemohly hodnotit), měl by být uplatněn požadavek na SEA hodnocení záměr „Přerovská trať“: (Vyškov) v ÚP dojde ke zpřesnění, je na správním uvážení orgánu SEA, jak po zohlednění výše uvedených okolností rozhodne Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 30. 11.2016

Dotazy Ostatní dotazy pořizovatelů 25.4.2017 Dotazy Ostatní dotazy pořizovatelů nemají přímou vazbu na soulad ÚP se ZÚR JMK budou řešeny na poradě pořizovatelů. Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu seminář 25. 04.2017