Institut ochránce práv dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost a podněty Výboru pro práva dítěte Rady vlády pro lidská práva Zdeněk Kapitán 17. seminář o plnění Úmluvy OSN o právech dítěte v ČR Praha, Senát.
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Předmět a prameny pracovního práva
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Ochrana práv ve veřejné správě
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ochrana práv ve veřejné správě
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Organizace Státní správy
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Kontrola veřejné správy
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Samostatnost centrální banky. Samostatnost = nezávislost na vládě – je upravena zákonem CB musí respektovat aktuální ekonomickou situaci a celkovou hospodářskou.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Kontrola veřejné správy I.
Územní samospráva Kraje
Lidská práva v dokumentech
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Veřejná správa.
Základní práva a svobody
Nejvyšší kontrolní úřad
Návrh Evropské charty regionální samosprávy
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA. RADA EVROPY Mezivládní organizace sdružující v současné době 47 zemí Evropy (členy nejsou Bělorusko a Vatikán), členství.
Územní samospráva Obce
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Vzdělání z hlediska teorie statků
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Listina základních lidských práv a svobod
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Vnější systémová charakteristika finančního práva
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Zásahy do tržního mechanismu
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Listina základních práv a svobod Lidská práva
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
Veřejný ochránce práv.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Institut ochránce práv dětí Petra Kalenská, Úřad vlády 30. května 2017

Národní lidskoprávní instituce Pařížské principy Pravomoci a odpovědnost Složení a záruky nezávislosti a pluralismu Metody práce Specifická pravidla pro instituce s kvazijudiciálním statusem Nezávislost Dohled nad dodržováním lidských práv ve státě Různé podoby, funkce a pravomoci Spolupráce s orgány OSN V ČR dosud oficiálně není – kritika ze strany lidskoprávních orgánů/výborů OSN

Institut ochránce práv dětí Speciální národní lidskoprávní institut zaměřený na práva dětí Obecný komentář Výboru OSN pro práva dítěte č. 2 Čl. 4 Úmluvy o právech dítěte „Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, učiní všechna potřebná zákonodárná, správní a jiná opatření k provádění práv uznaných touto úmluvou. Pokud jde o hospodářská, sociální a kulturní práva, státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, uskutečňují taková opatření v maximálním rozsahu svých prostředků a v případě potřeby i v rámci mezinárodní spolupráce.“ Závěrečná doporučení Výboru OSN pro práva dítěte ke Třetí a čtvrté zprávě

Nezávislost Institucionální Ekonomická Personální Funkční Finanční nepodléhá rozkazům a nařízením moci výkonné Kontrola ze strany moci zákonodárné Ekonomická Dostatečné zázemí pro výkon funkce (dostatečný počet zaměstnanců, dostatečně velké prostory,…) Personální mandát (délka funkčního období) zakotven v zákoně jmenování a odvolání z funkce je dostatečně určité Funkční Pravomoci a působnost vymezeny zákonem Finanční získávání financí na provoz, zvláštní kapitola ve státním rozpočtu

Dohled nad právy dítěte Práva dítěte – Úmluva o právech dítěte (1989) Občanská, politická, hospodářská, sociální a kulturní práva Pravomoc prosazovat a chránit tato práva Práva všech dětí spadající pod jurisdikci státu – tam, kde má stát možnost vymáhat právo

Argumenty pro zřízení speciální instituce děti, které jsou teprve ve vývinu, jsou zvláště zranitelné vůči porušením lidských práv jejich názory budou zřídka brány v úvahu většina dětí nemá volební právo (u nás žádné) a tak nemohou hrát důležitou roli v politických procesech, které určují odpověď vlády na LP děti mají značné problémy s obracením se na soudní ochranu svých práv a získávání nápravy za porušení práv přístup dětí k organizacím, které by mohly chránit jejich práva, je obecně omezený

Situace v evropských zemích 25 evropských zemí má instituci pro práva dítěte, celkově je institucí v Evropě 33 4 z 33 institucí nejsou upraveny zákonem 3 z 33 institucí se nezabývají pouze dětmi 21 z 33 institucí má v čele osobu jmenovanou či volenou mocí zákonodárnou 25 z 33 institucí se zabývá individuálními stížnostmi

Děkuji Petra Kalenská Úřad vlády, Odbor lidských práv a ochrany menšin Praha, 30. 5. 2017