Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKÉM_SPOLEČENSTVÍ_19 Zapojení ČR do mezinárodních struktur – EU Téma sady: Člověk v lidském společenství Obor, ročník: Ekonomické lyceum, Obchodní akademie, Sociální činnost, Veřejnosprávní činnost, 1. ročník Datum vytvoření: únor 2013 Anotace: Instituce Evropské unie Metodický obsah: Výklad nového učiva

2 Rada EU sídlí v Lucemburku nebo Bruselu je hlavní rozhodovací orgán
zastupuje zájmy členských zemí politické otázky projednává Generální rada složená z ministrů zahraničních věcí specifické problémy (školství, finance) řeší příslušní resortní ministři všech členských států

3 Evropská komise (EK) je výkonný a správní orgán EU
v její činnosti převládají obecné evropské zájmy nad národními členové komise do funkce jsou jmenováni národními vládami, ale nejsou při své funkci vládám odpovědni zaměstnává ve svém aparátu úředníků “bruselská byrokracie“

4 Evropský parlament (EP)
jediná instituce EU , jejíž členové jsou voleni v přímých a všeobecných volbách v členských státech Projednává a vykonává řadu funkcí: projednává a přijímá rozpočet účastní se legislativního procesu projednává otázky evropského významu Sídlí (jedná): Štrasburk (plenární zasedání) Brusel (parlamentní výbory) Lucemburk (sekretariát)

5 Soudní dvůr nejvyšší soudní orgán (řeší spory mezi státy, institucemi, podniky i soukromými osobami) je nezávislý na členských státech EU 15 soudců ustanovených na 6 let soudcům asistují tzv. Generální advokáti soudci a advokáti jsou chráněni imunitou, nezávislí a během funkčního období neodvolatelní sídlí v Lucemburku

6 Evropský účetní dvůr sídlí v Lucemburku
je tvořen sborem nezávislých účetních kontrolorů jmenovaných Radou EU, kteří prozkoumávají všechny výdaje a příjmy EU další informace studenti hledají na (získané informace zapisují do sešitu)

7 Další instituce Evropská úřední banka Evropská investiční banka
Evropský ombudsman Hospodářský a sociální dvůr Výbor regionů

8 Prameny a literatura DUDÁK, Vladislav. a kol. Občanská nauka pro střední odborné školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2005, 326 s. ISBN PEŠKOVÁ, Jaroslava. a kol. Základy společenských věd. Praha: Eurolex Bohemia, ISBN Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google