Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
Advertisements

Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Odborný lesní hospodář Modul 8 - HÚL 4 Odborný lesní hospodář Hospodaření v lesích je vlastník lesa povinen zajišťovat v součinnosti s odborným lesním.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů Ing. David Slavata, Ph.D. Oceňování majetku B.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Právo na informace Tereza Danielisová,
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Právní úprava ochrany lesa
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
Název prezentace Nařízení vlády ze dne o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké.
Oceňování lesa jako biologických aktiv (IAS 41) a začlenění jejich hodnoty do finančního účetnictví.
Ing. Marcela Strakošová
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
OCEŇOVÁNÍ TRVALÝCH POROSTů
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Ochrana půdy a lesa.
RP10-16 Dotace na hospodaření v lesích na území Zlínského kraje Zlín, Ing. Marcela Strakošová.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Praktické zkušenosti s uplatněním náhrad za ztížení lesního hospodaření Ing. Tomáš Dohnanský.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Seznámení s druhy výpočtů a stanovení náhrad vzniklých omezením hospodaření z důvodu ochrany přírody Jiří Matějíček.
Ocenění lesního porostu (Kč/ha) Ocenění Bonita 13*9 SM (obmýtí 100 let) Věcná hodnota (§ 35 vyhlášky č. 3/2008 Sb.)** Výnosová hodnota.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
Oceňování lesů pomocí SW programu Ocenění
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Výpočet náhrad za škody na lesích pomocí SW VySkoL
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Odbor životního prostředí
Náhrady za omezení lesního hospodaření z důvodu ochrany přírody
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Lhůta pro pořízení územní studie
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Lesy Kontrolní úkol je zaměřen na vlastníky nebo uživatele lesů v souvislých lesních porostech o celkové výměře vyšší než 50 hektarů. Cílem kontroly je.
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Ochrana lesa.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Stavební právo.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Ing. Tauber René , Výzkum a poradenství v lesnictví
Zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku), ve znění zákona č. 121/2000 Sb., zákona č. 237/2004.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Právní problematika břehových porostů
Stavební pozemky (teze)
Modul SORTIMENTACE (c) DaMaSk 2012
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Obecné podmínky lesy ve spoluvlastnictví více osob – žadatel je ten, který má většinový podíl nebo je zmocněn písemnou ověřenou plnou mocí dalšími spoluvlastníky.
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Program na podporu lesních ekosystémů
Transkript prezentace:

Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL Ing.Jiří Kašpar, Foresta SG

Újmy omezením LH Uplatnění náhrad za újmy omezením lesního hospodaření Na území ČR je v podstatné části lesů hospodaření omezováno z různých příčin. Tam, kde dochází k ekonomické újmě z důvodu požadavků společnosti na ochranu přírodních funkcí lesa, vzniká potřeba vzniklé ekonomické újmy hradit, aby byla v tržním hospodářství zajištěna konkurenceschopnost daného vlastníka ve srovnání s ostatními, kteří nebyli takto postiženi. V současné době platí ohledně kalkulací újmy a náhrady v lesním hospodářství vyhláška MŽP a MZe č. 335/2006 Sb. (dále jen „vyhláška“), kterou se stanoví podmínky a způsob poskytování finanční náhrady za újmu vzniklou omezením lesního hospodaření. Uvedená vyhláška je prováděcí vyhláškou zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny podle §58, odst.4 ve znění zákona č. 218/2004 Sb.

Újmy omezením LH SW řešení – modul Újmy omezením LH řešení, jehož cílem je připravit základní podklady a tiskové výstupy pro uplatňování náhrad za újmy omezením lesního hospodaření podle vyhlášky č.335/2006 Sb. Základní okruhy (zejména uplatnitelné náhrady jsou zvýrazněny) : Ponechání lesa samovolnému vývoji Změna skladby dřevin lesního porostu Prodloužení obmýtí stanoveného v LHP Udržení nebo zavedení tvaru lesa nízkého Snížení zakmenění lesního porostu Dočasné omezení mýtních těžeb Ponechání jednotlivých stromů do jejich fyzického rozpadu Ponechání ležícího dříví po těžbě v porostu Mimořádná nebo nákladově náročnější opatření Omezení výše povolených těžeb při tvorbě LHP

Újmy omezením LH – způsob určení výše náhrady

Újmy omezením LH – způsob určení výše náhrady

Újmy omezením LH – způsob určení výše náhrady

Újmy omezením LH – způsob určení výše náhrady

Újmy omezením LH Ukázka řešení – Přehled dokladů

Újmy omezením LH Ukázka řešení – Pořízení dat pro újmu 2 (Změna skladby dřevin)

Újmy omezením LH Ukázka řešení – Sumarizace náhrad

Újmy omezením LH Ukázka řešení – Tisková sestava výpočtu náhrad

Újmy omezením LH – příklad řešení náhrady Žádost o náhradu újmy - ponechání lesa jeho samovolnému vývoji Dle §26 odst.3 písm. a) zákona č.114/92 Sb., o ochraně přírody a krajiny je zakázáno v 1.zóně CHKO hospodařit na pozemcích mimo zastavěná území způsobem vyžadujícím intenzivní technologie. Porostní skupina 214Ac10 (na parcele č.1092/1, k.ú. Francova Lhota) se nachází v 1.zóně CHKO a nelze zde provést plánovanou holosečnou těžbu o výměře 0,99 ha a objemu cca 447m3. Těžební zásah spojený se vznikem holiny v 1. zóně lze považovat za činnost, která má v daném prostředí charakter intenzivní technologie, vzhledem k jeho objemu a koncentraci. Na pozemku vlastníků a v jeho blízkém okolí se nachází 26 druhů hub z Červeného seznamu ohrožených druhu hub a jeden kriticky ohrožený druh z vyhl. č. 395/92 Sb. Provedení holosečné těžby se prakticky rovná zániku biotopu a proto ji není možné z tohoto důvodu provést, ohrožením pro biotop může být i holosečná těžba v okolních porostech. Těžební zásahy nebyly provedeny na základě rozhodnutí Správy CHKO Beskydy o omezení težeb č. SR/550/BE/2013 ze dne 4.3.2013. Vzhledem k tomu, že na pozemku výše uvedené porostní skupiny nelze provádět obnovní těžbu a dochází zde k trvalému omezení vyplývajícímu ze zákona č.114/92 Sb., uplatňuji náhradu za ponechání lesa samovolnému vývoji.

Újmy omezením LH – příklad řešení náhrady Přílohy k žádosti o náhradu újmy: 1. Výpis z katastru nemovitostí ne starší než tři měsíce 2. Kopie katastrální mapy s vyznačením pozemku nebo jeho části, na které je náhrada uplatňována 3. Pravomocné rozhodnutí, závazné stanovisko nebo souhlas vydaný na základě zákona nebo jeho prováděcích právních předpisů, z něhož vyplývá omezení 4. Postup výpočtu výše náhrady podle této vyhlášky včetně vstupních údajů použitých pro výpočet 5. Údaje z lesního hospodářského plánu, a to údaje o stavu lesa a návrh hospodářských opatření, nebo lesní hospodářské osnovy, a to podrobné údaje pro porosty, porostní skupiny či etáže a dřeviny, pro lesní pozemek a lesní porost, jehož užívání bylo omezeno 6. Kopie lesnické obrysové mapy, na níž je vyznačen pozemek nebo jeho část, jehož užívání bylo omezeno 7. Prohlášení žadatele o finanční náhradu za újmu vzniklou omezením lesního hospodaření 8. Plná moc spoluvlastníků žadatele opravňující žadatele k vyřízení žádosti o náhradu újmy

Újmy omezením LH Okruh uživatelů: Soudní znalci v oboru ekonomika lesního hospodářství Vlastníci lesa, jejichž hospodaření je omezeno z titulu ochrany přírody Správci obecních a soukromých lesních majetků Odborní lesní hospodáři

Kontaktní údaje Sídlo firmy: Vsetín (viz.foto) Horní náměstí 1 tel: 571/487 111 fax: 571/487 199 e-mail: info@foresta.cz http://www.foresta.cz Ing. Jiří Kašpar, tel: 571 487 135 kaspar@foresta.cz